Oryginalność i wysoka jakość produktów wykorzystywanych do przyrządzania dań to podstawa każdej profesjonalnej restauracji. O filozofii firmy Barilla - produkcji makaronów i sosów najwyższej klasy idealnie nadających się do kuchni mistrza - rozmawiamy z Piotrem Wronką, Prezesem Zarządu Wasa Barilla Poland.
Gastrona.pl: Firma Barilla powstała w drugiej połowie XIX wieku. Wieloletnie doświadczenia z pewnością wpłynęły na technologię produkcji makaronów? Z drugiej strony jednak możemy się spodziewać ich tradycyjnego smaku?
Piotr Wronka: Rzeczywiście historia firmy rozpoczyna się w roku 1877, kiedy to Pietro Barilla otwiera w Parmie piekarnię, w której produkuje 50 kg makaronu dziennie. Specjały te szybko podbijają serca Włochów i już w 1910 roku powstaje pierwsza fabryka rodziny Barilla. Rozpoczyna się wielka kariera tego oryginalnego, włoskiego makaronu.
Dzisiaj, 130 lat później, jest to największy i najbardziej zaawansowany technologicznie producent makaronów, posiadający wiele fabryk i młynów na całym świecie. Obecnie przedsiębiorstwem zarządza już czwarte pokolenie rodziny Barilla. Makarony Barilla sprzedawane są na całym świecie i wszędzie, w każdym zakątku kuli ziemskiej, zachowują ten sam, unikalny smak. Koncern Barilla, mimo swojego ogólnoświatowego zasięgu, utrzymał do dziś swój największą wartość: charakter rodzinnej firmy założonej przez prawdziwych mistrzów makaronowego rzemiosła i włoskiej kuchni, o ciągłości kunsztu i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Tajemnica sukcesu jest niezmienna od wielu lat i jak zwykle prosta - prosta nie oznacza wcale łatwa do zastosowania! Receptura makaronu Barilla opiera się na wykorzystaniu wysokiej jakości semoliny - mieszanki powstającej ze zmielenia przez walcowanie pszenicy twardej (durum) oraz wody i jajek w przypadku makaronów jajecznych. Dzięki semolinie makaron Barilla jest łatwiejszy w przygotowaniu i smaczniejszy. Po ugotowaniu nie klei się, zachowuje sprężystość, ładny bursztynowy kolor i pierwotny kształt, nawet jeśli gotuje się go trochę za długo.
G.pl: Jakie produkty spod znaku Barilla znalazły się w programie Horeca Profit™? Co zadecydowało o ich wyborze?
P.W.: Do programu Horeca ProfitÔ wybraliśmy te kształty z naszego asortymentu, które cieszą się dziś w Polsce największym powodzeniem, a mianowicie: spaghetti (chyba ogólnie najpopularniejszy rodzaj makaronu), penne rigate (najczęściej stosowany krótki makaron do dań głównych), tagliatelle (świetny makaron jajeczny komponujący się doskonale z sosami serowymi i śmietanowymi) oraz lasagne (jako baza do typowo włoskiego dania).
G.pl: Barilla jest producentem nie tylko świetnej jakości makaronów, ale także sosów. Czy oferują Państwo restauratorom, szefom kuchni zakup łączony? Do jakich makaronów które sosy Państwo oferujecie?
P.W.: W swojej ofercie posiadamy sosy przygotowane specjalnie z myślą o stosowaniu w kuchni restauracyjnej. Są to trzy sosy pomidorowe, będące bazą dla kunsztu szefa kuchni i jego autorskich przepisów, jako że można je wzbogacać świeżymi dodatkami. Dzięki temu nie ograniczamy kreatywności szefów kuchni. Pierwszy z nich, pomidorowy z dodatkiem bazylii jest bazą do sosów warzywnych, drugi – pomidorowy z cebulą – do sosów mięsnych, kolejny – pomidorowy z czosnkiem – najlepiej komponuje się z rybami.
Nasze kolejne propozycje to sosy gotowe do użycia: klasyczny włoski sos Bolognese, następnie sos serowy (z serem Ricotta i Parmigiano regiano), który może być dodawany do szybkich dań głównych, ale również do zapiekanek i zup. Natomiast pesto alla genovese to doskonały sos na bazie świeżej bazylii z dodatkiem orzechów nerkowca i włoskich serów. Jego receptura została opracowana we współpracy z włoskimi szefami kuchni z regionu Liguria, słynącego właśnie z pesto alla genovese. Idealny jako gotowy sos do szybkich dań z makaronem, ale również jako dodatek do sosów rybnych, zup, pizzy, kanapek i sosów do sałatek.
Jeśli chodzi zaś o dobór sosów do poszczególnych kształtów makaronów, to oczywiście w kuchni włoskiej ma to ogromne znaczenie, ponieważ różne makarony przyjmują lepiej lub gorzej różne rodzaje sosu. I tak sosy warzywne, z natury lekkie, dobrze komponują się np. z makaronem farfalle, sosy cięższe, mięsne pasują do penne rigate, mezze penne tricolore lub fusilli, rybne dobrze smakują z penne rigate, a na przykład bolognese to klasyczny sos do spaghetti.
G.pl: W Polsce wiele restauracji serwuje potrawy kuchni włoskiej jednak, co podkreślają eksperci – niekoniecznie na bazie oryginalnych włoskich produktów. Jak firma Barilla próbuje zmienić ich przyzwyczajenia?
P.W.: Próbujemy przekonać ich przede wszystkim wysoką jakością produktu. Makaron, który zostanie wybrany do przygotowywania dań głównych, nie tylko powinien odznaczać się wyjątkowym smakiem, powinien również wzmacniać walory smakowe podawanych do niego dodatków. Ponadto musi być dostosowany do wymogów dużej kuchni restauracyjnej, czyli dawać się odgrzewać i utrzymywać w odpowiedniej temperaturze bez utraty sprężystości, koloru, zachowując cenioną właściwość al dente.
Te wszystkie wymagania Barilla oczywiście spełnia - zachowując bezkompromisowe standardy jakości i selekcję najlepszych surowców do swoich produktów przy jednoczesnym wykorzystaniu doświadczenia najlepszych kucharzy włoskich (słynna Akademia BARILLA), nieprzypadkowo jest numerem 1 we Włoszech, a także największym producentem pasty na świecie. Dlatego też restauracja serwująca włoskie potrawy, która nie chce obawiać się włoskiego klienta, powinna używać produktów, które właśnie we Włoszech są stosowane z największym powodzeniem, a do takich należy Barilla.
Makarony Barilla dostępne są w ofertach poniżej prezentowanych dystrybutorów:
FIRMA |
MIASTO |
KOD |
ULICA
|
TEL |
Dorado Chłodnie |
Tychy |
43-100 |
Mikłowska 93 |
(032) 216 87 27 |
Dorado Centrum |
Łódź |
92-318 |
al. Piłsudskiego 141 |
(042) 674 75 94 |
Gastroserwis |
Grodków |
49-200 |
Kościuszki 7 |
(077) 415 39 11 |
BOS S.A. |
Choroszcz k/Białegostoku |
16-070 |
Porosły 70 |
(085) 664 56 01 |
Sanechem |
Czosnów |
05-152 |
Gdańska 21 |
(022) 714 30 20 |
Farutex Kraków |
Wieliczka |
32-020 |
Jedynaka 30 |
(012) 289 13 21 |
Farutex Warszawa |
Michałowice |
05-816 |
Jesionowa 3b |
(022) 738 45 30 |
Farutex Poznań |
Poznań |
60-576 |
Druskiennicka 8/10 |
(061) 843 94 00 |
Farutex Szczecin |
Szczecin |
60-807 |
Jesienna 4 |
(091) 462 91 20 |
Farutex Wrocław |
Wrocław |
54-440 |
Rogowska 177 |
(071) 787 99 10 |
Augusto-Limaro |
Jelenia Góra |
58-500 |
Karola Miarki 18 |
(075) 752 37 56 |
Malta Snack |
Poznań |
60-704 |
Gąsiorowskich 6 |
(061) 869 91 69 |
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|