Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Ferran Adria: Poznaj najlepszego szefa kuchni na świecie cz. II



O swojej restauracji Adria mówi: Intelektualistą może być prawie każdy, ale mieć duszę i czuć emocje… Zwykły człowiek, zwykły zbieracz rzeczy, także chce mieć duszę i okazywać emocje i uczucia. Jeżeli nie pracujesz w El Bulli to tego nie zrozumiesz. Pomimo to stara się wyjaśnić: To jest tak jak z budynkiem. Widzisz budynek, możesz nawet poczuć emocje z nim związane, ale nie jesteś w stanie zrozumieć do końca zmysłowości budynku, bo go nie studiowałeś, nie tworzyłeś, nie dociekałeś. Żeby zrozumieć tę ideę trzeba studiować w El Bulli.


REKLAMA

El Bulli jest oczywiście przedmiotem dociekań wielu fanów i potencjalnych gości z całego świata. Restauracja jest zamknięta przez 6 miesięcy w roku. W tym czasie Adria pracuje w swoim laboratorium nad nowym menu. Restauracja jest stale zarezerwowana, 75% zgłaszających chęć rezerwacji stolika spotyka się z odmową.

Niektóre fora kulinarne podają jedyną skuteczną metodę zdobycia stolika w El Bulli: należy zarezerwować miejsce na 10-dniowy pobyt w hotelu w Barcelonie prowadzonym przez Adrię, dzwonić codziennie do restauracji w celu zapisania się na listę rezerwową. Następnie, nie wyłączać oczywiście telefonu komórkowego, należy być przygotowanym, na błyskawiczną zmianę swoich planów, gdy będziemy tym szczęśliwcem do którego zadzwonią. Oczywiście El Bulli nie jest jedyna: jest jeszcze kilka innych restauracji na świecie, do których bardzo trudno jest się dostać.

Te niemalże paniczne zachowania wśród gastro - pielgrzymów potęguje pojawiająca się od jakiego czasu plotka, że Adria zamierza zamknąć El Bulli. Znamy te doniesienia - komentuje Adria – i je dementujemy: nie zamierzamy zamykać restauracji - pojawia się zręczna pauza w jego wypowiedzi – ale każdego dnia musimy radzić sobie z problemem dekonstrukcji modelu, który opisuje i przedstawia nasze emocje. Na koniec dnia niezmiernie ważną rzeczą jest to, co mówimy. Być może ten model się zmieni.

Dla osób spoza świata wielkiej gastronomii, Adria jest wielkim prezentem: dziwna sztuka kulinarna, która zwraca uwagę mediów. Informacja o serwowaniu obiadu w pianie – to jedno absurdalne zdanie zawsze pojawia się w relacjach mediów piszących o kuchni Adrii, pomimo że sam Adria zaprzestał tego typu eksperymentów już 10 lat temu.

Nie wydaje się też, aby jego prace istotnie zmieniły sposób serwowania tradycyjnych posiłków domowych. To co pozostaje jego największym wyczynem jest ważniejsze niż triki, które stosuje. Adria – nawet tego nie planując – stał się główną figurą, galeonem globalnej walki z hegemonią Francji.

Do momentu pojawienia się Adrii młodzi, zdolni mistrzowie kuchni nie wprowadzali istotnych innowacji do swoich menu. Jeżeli były podejmowane próby wzajemnej rywalizacji to głównie w obszarze kuchni francuskiej. Aż pojawił się Adria z koncepcją i podejściem naukowym, inspirowany między innymi pracami francuskiego chemika Herve This. Umożliwił on Adrii dekonstrukcję składników i potraw, nadając im nowe, unikatowe smaki.

Koniec części II

Tłumaczenie: Gastrona.pl

Tim Hayward (The Guardian, 23 kwietnia 2008 r.), Zdjęcia: www.elbulli.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000