Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Ferran Adria: Poznaj najlepszego szefa kuchni na świecie


Zobaczcie państwo:
Poznaj najlepszego szefa kuchni na świecie cz. I
Poznaj najlepszego szefa kuchni na świecie cz. II
Poznaj najlepszego szefa kuchni na świecie cz. III

Jego restauracja El Bulli (Hiszpania), została uznana po raz czwarty za najlepszą na świecie. Jak Ferran Adria to robi?

W poniedziałkowy wieczór najlepsi szefowie kuchni i krytycy sztuki kulinarnej spotkali się w Londynie na rozdaniu S. Pellegrino World Best Restaurants Award i po raz czwarty, a trzeci z rzędu nagrodzili El Bulli.

To zdumiewające osiągnięcie, ale werdykt nie był zaskoczeniem. Od 21 lat, od kiedy Ferran Adria został szefem kuchni w restauracji Roses na Costa Brava, jego droga do sukcesu szła w parze z eksplozją wystawnego stołowania się i gastro-turystyki. W poprzednich dwóch dekadach, złotym okresie dla restauratorów, Adria stał się najsłynniejszym graczem świata kulinarnego, uwielbianym i szanowanym przez klientów, szefów kuchni i krytyków.

Historia sukcesu Adrii jest bardzo dobrze udokumentowana. Mając kilkanaście lat pracował jako washing-up w kuchni hotelowej ucząc się jednocześnie tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. W wieku 19 lat został powołany do wojska. Szybko został w swojej jednostce szefem kuchni i awansował na oficera.

W wieku 22 lat jako jeden z liniowych kucharzy w, już wtedy słynnej restauracji El Bulli, zajmował się głównie podrywaniem dziewcząt na pobliskich plażach. Jednak po 18 miesiącach został już szefem kuchni. Pionierski styl gotowania wymyślony przez Adrie, razem z Hestonem Blumenthalem (Wielka Brytania) i Pierrem Gagnaire (Francja) nazywany jest „kuchnią molekularną”, pomimo, że sama nazwa nie zdobyła uznania u Adrii.

Wszyscy piszą, że wynalazłem kuchnię molekularną, ale nikt nie potrafi podać jej precyzyjnej definicji - mówi Adria. Sam natomiast preferuje używanie takich sformułowań jak awangarda lub dekonstrukcjonizm.

Kiedy nowy styl pojawił się na początku lat 70-tych znany był tylko wśród żarliwych fanów, klientów restauracji i w wąskim gronie krytyków. Dziś ten styl gotowania, uznawany wcześniej za teoretyczny, spotkać można w wielu trzygwiazdkowych restauracjach z przewodnika Michelina. Mówi się o nim nie tylko w programach kulinarnych w mediach, w telewizji, książkach, mediach drukowanych, ale i w subkulturze szefów kuchni i krytyków, a nawet na takich imprezach jak Madrid Fusion – w miejscu wymiany poglądów, idei i doświadczeń pomiędzy szefami kuchni z całego świata. Sama ta impreza jeszcze 10 lat temu nie mogłaby się odbyć.

Adria zapoczątkował nowy styl myślenia o sztuce kulinarnej. W ciemnym kącie w barze hotelowym udziela nam wywiadu na kilka godzin przed dzisiejszą ceremonią odbioru nagrody głównej. Adria jest elegancki i nie przypomina klasycznego szefa kuchni. Marszczy brwi. Rozmawiamy przez tłumacza, gdyż Adria nie zna języka angielskiego. Objaśnia nam swoją filozofię (cdn)

Koniec części I

Tłumaczenie: Gastrona.pl

Zobaczcie państwo:
Pokaz kuchni molekularnejKuchnia molekularna kontra beszamel
Jean Bos: Rewolucja w rondelJean Bos: Magia Kuchni Molekularnej
Spróbowałem 35 rodzajów alginatuAdam Michalski o kuchni molekularnej (opinie ekspertów, cz. I)
Kuchnia molekularna według Wojciecha Modesta Amaro (opinie ekspertów, cz. II)Opinie ekspertów cz. III
Opinie ekspertów cz. IVHeiko Antoniewicz - wywiad

Tim Hayward (The Guardian, 23 kwietnia 2008 r.), Zdjęcia: www.elbulli.com

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000