O Kaszi - absolutnej nowości na polskim rynku, walorach potraw opartych na bazie polskiej kaszy i Kaszi Barach, w których serwowane będą wyłącznie takie dania - mówi Andrzej Zamojski.
Gastrona.pl: Skąd pomysł na Kaszi? Jak doszło do wyprodukowania pierwszej partii?
Andrzej Zamojski: Zdumiały mnie wzmianki w prasie, o próbach tworzenia polskiego sushi, czy sushi po polsku – to tak jakby rodzimą żytniówkę nazywać sake po polsku. Ukończyłem kurs sushi i skomponowałem polską wersję specjałów zawijanych w liście nori, które nazwałem Kaszi - z polskich kasz. Pomyślałem, że skoro Japończycy stosują ryż to na polski odpowiednik idealnie nadają się kasze.
Produkcję Kaszi rozpocząłem w kwietniu 2007 roku. W ofercie dostępne są dwie wersje: wegetariańska (z dodatkiem białej rzepy, dyni, kukurydzy, migdałów, pestek słonecznika, suszonych śliwek), z wędlinami (szynką, polędwicą, boczkiem...).
G.pl: Jedzenie kaszy nie jest szczególnie popularne wśród Polaków. Czy Kaszi ma szansę to zmienić? Czy dzięki temu produktowi zapanuje moda na kaszę?
A.Z: Kasze to jeden z najzdrowszych elementów naszej diety. Wzrasta świadomość społeczna i młodzi ludzie coraz częściej sięgają po zdrową żywność. W połączeniu z nori - jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie - kasze dodatkowo podniosły swą atrakcyjność, uzyskały dodatkowe walory odżywcze i wizualne. Postarałem się, aby Kaszi urzekało również smakiem.
G.pl: Gdzie w tej chwili można kupić Kaszi? Czy ilość tych obiektów będzie się zwiększać? Czy Kaszi będzie dostępne również poza Warszawą?
A.Z: Głównymi odbiorcami Kaszi są firmy cateringowe, m.in. Green Way, Vega Food, Party Serwis Catering, Catering Bracia Wiśniewscy, Taste City.
Postanowiłem bezpłatnie udzielać KNOW HOW prestiżowym firmom cateringowym, a następnie sprzedawać licencję na jego produkcję i sprzedaż. Pierwsze otrzymała na sześć miesięcy Firma Market Service z Sosnowca oraz Hotel Orle Gniazdo w Szczyrku.
W pierwszy kwartale 2008 roku otworzę w Warszawie pierwszy w Polsce Kaszi Bar w którym oprócz zestawów Kaszi na zimno będą serwowane również dania ciepłe - od zup do deserów - wszystkie na bazie polskich kasz.
G.pl: Nie koniec na jednym Kaszi Barze – sieć miałaby rozwijać się poprzez franczyzę?
A.Z: Sprzedaż franczyzy na Kaszi Bary będzie moim kolejnym celem. Rok 2008 to początek mody na Kaszi. Uważam, że Kaszi ma przed sobą smakowitą przyszłość. Sushi z założenia może być japońskie. Polskie może być tylko Kaszi.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.