Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
13.05.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Tomek Purol - Jak dochodzi się do mistrzostwa


nullPrzygodę z gotowaniem rozpocząłem w 1997r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, gdzie podjąłem naukę na kierunku kucharz. W tym samym czasie rozpocząłem praktyczną naukę zawodu w poznańskim Hotelu Park pod okiem mistrzów kuchni Jacka Skitka, Piotra Lisiewskiego, Rafała Jelewskiego i Dominika Brodziaka.

Pani dyrektor Barbara Surma z Hotelu Park, kładła duży nacisk na rozwój kucharzy i od tego momentu rozpoczęła się moja przygoda z konkursami...

Pierwszy konkurs, z którego przywiozłem złoty medal to drużynowe mistrzostwa europy młodych kucharzy we Włoszech w Riva del Garda. Drugim konkursem, w którym brałem udział był Polish Prestige Hotels & Resorts.

Kolejnym konkursem był pierwszy Kulinarny Puchar Polski 2001 tu startowałem jako pomocnik Dominika Brodziaka i razem zdobyliśmy puchar. A dwa dni wcześniej brałem udział w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku gdzie zostałem wyróżniony.

Następnie dwa lata z rzędu miałem 2 miejsce w konkursie Zielone Czapki Bonduelle. W między czasie odbywał się konkurs Lart de la cuisine Martel 2003, w którym również startowałem. Również w 2003 brałem udział Kulinarnym Pucharze Polski gdzie wywalczyłem 3 miejsce.

W 2004 roku zakończyłem prace w poznańskim Hotelu Park. Kolejnym miejscem, gdzie pracowałem była restauracja Brovaria w Poznaniu, tam już jako zastępca szefa kuchni (ówczesny szef kuchni - Grzegorz Lelek), pracowałem przez niecałe dwa lata. W konkursach w tym czasie nie startowałem.

Na przełomie roku 2005/2006 wyjechałem nad morze, gdzie rozpocząłem pracę jako szef kuchni w hotelu Villa Hoff w Trzęsaczu.  W tym samym roku wgrałem dwa konkursy jeden odbywający się w Kołobrzegu podczas targów Tur-Gastro-Hotel a drugim była Olimpiada Smaku 2006, gdzie zająłem pierwsze miejsce.

W 2007 roku także brałem udział w konkursie odbywającym się w Kołobrzegu, gdzie zdobyłem pierwsze miejsce w kategorii deser i drugie miejsce w kategorii danie główne. Następnie, po raz trzeci w swojej karierze, miałem drugie miejsce w finale konkursu Zielone Czapki Bonduelle 2007.

Na sukces składa się wiele czynników. Trzeba mieć w sobie dużo siły, chęci, aby nieustannie trenować, szukać nowych pomysłów, inspiracji. Tylko ciężka praca bywa wynagradzana. Nie można, jechać na konkurs bez przygotowania.

Staram się nieustannie rozwijać, być na bieżąco z wszelkimi kulinarnymi nowinkami, trendami jak np. kuchnia molekularna. Nie miałem jeszcze okazji brać udziału w szkoleniu z jej zakresu, ale mam nadzieję, że wkrótce to się uda.

Najważniejsze, żeby nie stać w miejscu. Trzeba próbować, czytać, podglądać najlepszych. Wiele dają wyjazdy na zagraniczne konkursy kulinarne. Nawet nie biorąc udziału w zmaganiach można wiele podpatrzeć. To świetne okazje aby uczyć się od siebie nawzajem.

Ostatnim konkursem, w którym brałem udział był Kulinarny Puchar Polski 2007, który wygrałem... a tak poza tymi konkursami to nadal pracuje nad morzem w tym samym miejscu.

Czy po wygranej w Kulinarnym Pucharze Polski w moim życiu coś się zmieni? Nie. Nie sądzę. Gdyby coś miało się zmienić to sądzę, że zmieniłoby się już kilka lat temu.

 

Zobaczcie państwo:
Tomek Purol - Jak dochodzi się do mistrzostwaTomek Purol poleca
Polędwica wołowa otulona truflami...Kulinarny Puchar Polski 2007

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Gratulacje"
(26.10.2007 - 16:45)  (Robert Ciechomski)
"konkursy to nie wszystko"
(30.12.2007 - 00:12)  (ciupek)
"Zapraszam do kuchni molekularnej:P"
(18.02.2009 - 15:09)  (Wiktor Maciejewski)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000