Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.05.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Maciej Kuroń
Prowadzi restaurację pod wspólnym szyldem przy teatrze jego wspólników, Janusza Stokłosy i Janusza Józefowicza.








Gastrona: Interesuje mnie, jak się prowadzi restaurację przy teatrze. Skąd się wziął pomysł stworzenia takiego lokalu, który ma wspólny z teatrem szyld ?


M.K. – Pomysł zrodził się w głowie moich wspólników, Janusza Stokłosy i Janusza Józefowicza. Wzięło się to stąd, że teatr leży w miejscu, gdzie nie ma restauracji. Na początku zakładali mały remont, bo lokal i zaplecze nie wyglądały najlepiej. Jak zaczęli, okazało się, że trzeba w zasadzie wymienić wszystko. Doszli do wniosku, że trzeba znaleźć kogoś, kto powinien się zająć restauracją i tak dotarli do mnie. Udało im się mnie namówić, mimo że restauracja jest dość ciężkim przedsięwzięciem i pewnym ryzykiem. Wcześniej nikt nie był w stanie zweryfikować moich umiejętności.


Gastrona: Goście doceniają zalety Buffo.


M.K. – Możemy się poszczycić wierną klientelą, wieloma stałymi gośćmi, którzy odwiedzają nas regularnie. Jak wszystkie przedsięwzięcia, mamy zwolenników i zagorzałych przeciwników. Przede wszystkim jest to lokal przyjazny artystom teatru Buffo. Poza tym co pewien czas restauracja spełnia także rolę galerii, jest miejscem spotkań artystycznych.


Gastrona: Przyznaje Pan, że lokal jest chętnie odwiedzany. Na czym polega zrobienie dobrej restauracji ?


M.K. – Lokal przed aranżacją budził wiele wątpliwości wielu ludzi. Wyglądał dość ponuro. Nie ma tu możliwości podzielenia sali na mniejsze powierzchnie i jest duże zaplecze. Co prawda bar zawsze poprawia wygląd, ale jednak musieliśmy ograniczyć jego rozmiar. Ale klimat restauracji to także dobra kuchnia. Bez niej restauracja nie istnieje.


Gastrona: Jedzenie jest najważniejsze ?


M.K. – Uczono mnie w Ameryce, że jedzenie jest w restauracji na miejscu ósmym. Uczyłem się, jak stworzyć i prowadzić restaurację. Tam dowiedziałem się, że według Amerykanów najważniejsze dla restauracji są miejsca parkingowe. Znajdują się na pierwszym miejscu w hierarhii ważnych spraw. tam po prostu w lokalach jedzenie nie schodzi poniżej pewnego poziomu. U nas klienci poszukują wciąż dobrej kuchni.


Gastrona: A co może polecić Maciej Kuroń w swojej restauracji. Co Pan lubi najbardziej ?


M.K. – Ja chciałem by jadłospis był bogaty i urozmaicony. Nieodmiennie i cały czas dużym powodzeniem cieszy się golonka. U nas jest ona przyrządzana zupełnie inaczej niż w większości restauracji. w naszym wydaniu leży ona i dojrzewa w ziołach. Jest później trybowana i faszerowana chudą cielęciną z dużą ilością ziół, pieczona. Często jest przez to mała, ale za to treściwa. Nie jest taż tak kaloryczna. są u nas pierogi ruskie, które nazywają się „ pierogami Kuronia” – jest jedyny przepis w tym lokalu, którego autorem jest mój ojciec. Bo są to pierogi Jacka Kuronia. Są też ryby, które kocham. Musi być jagnięcia – moje ukochane mięso. Wymaga bowiem od kucharza dużych umiejętności. Są mięsa takie jak indyk, cielęcina czy polędwica wołowa, których wystarczy nie zepsuć. Jagnięcina, baranina i dziczyzna wymagają pewnego kunsztu. Można u nas z powodzeniem skompletować menu wegeteriańskie. w ciągu dnia mamy też menu lunchowe. Można u nas napić się dobrego wina i nie jest tak drogo.


Gastrona: Czy specjalizujecie się w jakiejś kuchni?


M.K. – Każdy znajdzie tu cos dla siebie. Gdybym jednak musiał wybrać jedną kuchnię, to pewnie byłby to specjały włoskie. Niektóre nasze zabiegi – duża ilość ziół, czosnek, oliwa, wina do posiłków jakby już przesunęło granicę tej kuchni bardziej na południe.


Gastrona: Jednym słowem gotuje Pan także w domu?


M.K. – Przede wszystkim gotuje ja. Nie lubię słodkich potraw i to stało się domeną żony. Ona specjalizuje się w naleśnikach, plackach. Ja uważam, że talent do gotowania jest rzeczą, której się sprzedać nie da. To jest kwestia intuicji i pewnego doświadczenia, ciekawości i wielu innych czynników. Jeśli natomiast udaje mi się coś odkryć, natychmiast się tym dzielę.





Gastrona: Dziękuję za rozmowę.



 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000