Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
01.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Szef cukierni
Bożena Sikoń – szefowa pracowni cukierniczej w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, współzałożycielka i sekretarz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.


Uważa, że dobry cukiernik powinien mieć swój styl, smak i wyczucie estetyki, musi lubić swoją pracę i być w niej twórczy.









Od dziecka uzdolniona plastycznie lubiła rysować i lepić z gliny, wszelkie prace manualne sprawiały jej ogromną przyjemność. Należała do kółka plastycznego i marzyła o szkole artystycznej. Trafiła do szkoły przemysłu cukierniczego pod patronatem Wedla, gdzie nauczyła się technologii wytwarzania czekolady, karmelu i marcepanu. Po ukończeniu studiów w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu pracowała w hotelu Victoria. Tam odkryto jej talent. Szybko dołączyła do elity kucharzy artystów, zajmujących się dekorowaniem deserów. Na stażu w Francji poznała tajniki robienia figur i ozdób z czekolady.


Jako asystentka szefa cukierni otwierała hotel Jan III Sobieski. Kieruje  dziesięcioosobowym zespołem. Organizuje pracę innych i nad wszystkim czuwa. Ustala desery z karty głównej (50 pozycji), którą zmienia się co pół roku, z karty business lunch, którą zmienia się co trzy miesiące i co miesiąc proponuje pięć nowych deserów w karcie szefa. Bierze udział w komponowaniu menu balów, bankietów i promocji. Wymyśla tysiące receptur.


Furorę zrobił bufet, jaki wymyśliła na zakończenie ubiegłorocznych targów Eurogastro. Inspiruje ją kuchnia francuska. Specjalizuje się w lekkich deserach, których głównym składnikiem są owoce sezonowe i śmietana. Używa 1/3 śmietany pełnotłustej i reszty odtłuszczonej, dlatego każda kobieta dbająca o linię może zjeść przyrządzony przez nią deser. Nie stosuje półproduktów i koncentratów. .


W zimie świeże owoce zastępuje mrożonymi. Czasami ułatwia sobie pracę, ale nigdy kosztem jakości


Na odpoczynek nie ma czasu. Po kilkanaście godzin dziennie spędza w hotelu, dużo czasu zajmuje jej praca w Stowarzyszeniu, szkoli reprezentację juniorów na międzynarodowe konkursy kulinarne. Za deser przyrządzony pod jej okiem – nowoczesną kompozycję z plasterków ciasta biszkoptowego przełożonych musem makowym i serowym – w Pucharze Europy Kucharskich Ekip Juniorów, który odbył się w ubiegłym roku w Warszawie w ramach Eurogastro, nasza reprezentacja została uhonorowana tytułem Grand Prix.








 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000