Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Produkcja makaronu - rodzinna tradycja i profesjonalizm

O programie Horeca Profit™:
Program Horeca Profit
Mrożone warzywa i owoce z Oerlemans
Makaron Barilla - rodzinna tradycja i profesjonalizm
Bakalland na wszystkie okazje
Felco - staramy się bacznie wsłuchiwać w rynek
Prowana – nowa marka Raps w kuchniach profesjonalistów
Przyłącz się za darmo!

Oryginalność i wysoka jakość produktów wykorzystywanych do przyrządzania dań to podstawa każdej profesjonalnej restauracji. O filozofii firmy Barilla - produkcji makaronów i sosów najwyższej klasy idealnie nadających się do kuchni mistrza - rozmawiamy z Piotrem Wronką, Prezesem Zarządu Wasa Barilla Poland.

Gastrona.pl: Firma Barilla powstała w drugiej połowie XIX wieku. Wieloletnie doświadczenia z pewnością wpłynęły na technologię produkcji makaronów? Z drugiej strony jednak możemy się spodziewać ich tradycyjnego smaku?


Piotr Wronka: Rzeczywiście historia firmy rozpoczyna się w roku 1877, kiedy to Pietro Barilla otwiera w Parmie piekarnię, w której produkuje 50 kg makaronu dziennie. Specjały te szybko podbijają serca Włochów i już w 1910 roku powstaje pierwsza fabryka rodziny Barilla. Rozpoczyna się wielka kariera tego oryginalnego, włoskiego makaronu.

Dzisiaj, 130 lat później, jest to największy i najbardziej zaawansowany technologicznie producent makaronów, posiadający wiele fabryk i młynów na całym świecie. Obecnie przedsiębiorstwem zarządza już czwarte pokolenie rodziny Barilla. Makarony Barilla sprzedawane są na całym świecie i wszędzie, w każdym zakątku kuli ziemskiej, zachowują ten sam, unikalny smak. Koncern Barilla, mimo swojego ogólnoświatowego zasięgu, utrzymał do dziś swój największą wartość: charakter rodzinnej firmy założonej przez prawdziwych mistrzów makaronowego rzemiosła i włoskiej kuchni, o ciągłości kunsztu i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Tajemnica sukcesu jest niezmienna od wielu lat i jak zwykle prosta - prosta nie oznacza wcale łatwa do zastosowania! Receptura makaronu Barilla opiera się na wykorzystaniu wysokiej jakości semoliny - mieszanki powstającej ze zmielenia przez walcowanie pszenicy twardej (durum) oraz wody i jajek w przypadku makaronów jajecznych. Dzięki semolinie makaron Barilla jest łatwiejszy w przygotowaniu i smaczniejszy. Po ugotowaniu nie klei się, zachowuje sprężystość, ładny bursztynowy kolor i pierwotny kształt, nawet jeśli gotuje się go trochę za długo.

G.pl: Jakie produkty spod znaku Barilla znalazły się w programie Horeca Profit™? Co zadecydowało o ich wyborze?

P.W.: Do programu Horeca ProfitÔ wybraliśmy te kształty z naszego asortymentu, które cieszą się dziś w Polsce największym powodzeniem, a mianowicie: spaghetti (chyba ogólnie najpopularniejszy rodzaj makaronu), penne rigate (najczęściej stosowany krótki makaron do dań głównych), tagliatelle (świetny makaron jajeczny komponujący się doskonale z sosami serowymi i śmietanowymi) oraz lasagne (jako baza do typowo włoskiego dania).

G.pl: Barilla jest producentem nie tylko świetnej jakości makaronów, ale także sosów. Czy oferują Państwo restauratorom, szefom kuchni zakup łączony? Do jakich makaronów które sosy Państwo oferujecie?

P.W.: W swojej ofercie posiadamy sosy przygotowane specjalnie z myślą o stosowaniu w kuchni restauracyjnej. Są to trzy sosy pomidorowe, będące bazą dla kunsztu szefa kuchni i jego autorskich przepisów, jako że można je wzbogacać świeżymi dodatkami. Dzięki temu nie ograniczamy kreatywności szefów kuchni. Pierwszy z nich, pomidorowy z dodatkiem bazylii jest bazą do sosów warzywnych, drugi – pomidorowy z cebulą – do sosów mięsnych, kolejny – pomidorowy z czosnkiem – najlepiej komponuje się z rybami.

Nasze kolejne propozycje to sosy gotowe do użycia: klasyczny włoski sos Bolognese, następnie sos serowy (z serem Ricotta i Parmigiano regiano), który może być dodawany do szybkich dań głównych, ale również do zapiekanek i zup. Natomiast pesto alla genovese to doskonały sos na bazie świeżej bazylii z dodatkiem orzechów nerkowca i włoskich serów. Jego receptura została opracowana we współpracy z włoskimi szefami kuchni z regionu Liguria, słynącego właśnie z pesto alla genovese. Idealny jako gotowy sos do szybkich dań z makaronem, ale również jako dodatek do sosów rybnych, zup, pizzy, kanapek i sosów do sałatek.

Jeśli chodzi zaś o dobór sosów do poszczególnych kształtów makaronów, to oczywiście w kuchni włoskiej ma to ogromne znaczenie, ponieważ różne makarony przyjmują lepiej lub gorzej różne rodzaje sosu. I tak sosy warzywne, z natury lekkie, dobrze komponują się np. z makaronem farfalle, sosy cięższe, mięsne pasują do penne rigate, mezze penne tricolore lub fusilli, rybne dobrze smakują z penne rigate, a na przykład bolognese to klasyczny sos do spaghetti.

G.pl: W Polsce wiele restauracji serwuje potrawy kuchni włoskiej jednak, co podkreślają eksperci – niekoniecznie na bazie oryginalnych włoskich produktów. Jak firma Barilla próbuje zmienić ich przyzwyczajenia?

P.W.: Próbujemy przekonać ich przede wszystkim wysoką jakością produktu. Makaron, który zostanie wybrany do przygotowywania dań głównych, nie tylko powinien odznaczać się wyjątkowym smakiem, powinien również wzmacniać walory smakowe podawanych do niego dodatków. Ponadto musi być dostosowany do wymogów dużej kuchni restauracyjnej, czyli dawać się odgrzewać i utrzymywać w odpowiedniej temperaturze bez utraty sprężystości, koloru, zachowując cenioną właściwość al dente.

Te wszystkie wymagania Barilla oczywiście spełnia - zachowując bezkompromisowe standardy jakości i selekcję najlepszych surowców do swoich produktów przy jednoczesnym wykorzystaniu doświadczenia najlepszych kucharzy włoskich (słynna Akademia BARILLA), nieprzypadkowo jest numerem 1 we Włoszech, a także największym producentem pasty na świecie. Dlatego też restauracja serwująca włoskie potrawy, która nie chce obawiać się włoskiego klienta, powinna używać produktów, które właśnie we Włoszech są stosowane z największym powodzeniem, a do takich należy Barilla.

Makarony Barilla dostępne są w ofertach poniżej prezentowanych dystrybutorów:


FIRMA MIASTO KOD

ULICA

TEL
Dorado Chłodnie Tychy 43-100 Mikłowska 93 (032) 216 87 27
Dorado Centrum Łódź 92-318 al. Piłsudskiego 141 (042) 674 75 94
Gastroserwis Grodków 49-200 Kościuszki 7 (077) 415 39 11
BOS S.A. Choroszcz k/Białegostoku 16-070 Porosły 70 (085) 664 56 01
Sanechem Czosnów 05-152 Gdańska 21 (022) 714 30 20
Farutex Kraków Wieliczka 32-020 Jedynaka 30 (012) 289 13 21
Farutex Warszawa Michałowice 05-816 Jesionowa 3b (022) 738 45 30
Farutex Poznań Poznań 60-576 Druskiennicka 8/10 (061) 843 94 00
Farutex Szczecin Szczecin 60-807 Jesienna 4 (091) 462 91 20
Farutex Wrocław Wrocław 54-440 Rogowska 177 (071) 787 99 10
Augusto-Limaro Jelenia Góra 58-500 Karola Miarki 18 (075) 752 37 56
Malta Snack Poznań 60-704 Gąsiorowskich 6 (061) 869 91 69

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000