Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Okiem eksperta - produkty mrożone

Niedoceniane niegdyś produkty mrożone wróciły do łask restauratorów. Szeroka oferta pozwala na przyrządzanie różnorodnych dań z wykorzystaniem mrożonych warzyw i owoców, a także tych na bazie mrożonych dań gotowych. Ich wysoka jakość a także wygoda i ekonomiczność wykorzystania sprawiają, że przygotowanie posiłków w restauracjach staje się dużo prostsze i szybsze

O powodach popularności dań mrożonych mówi Marek Widomski – ekspert w dziedzinie gastronomii, doświadczony szef kuchni.

Korzyści wynikających ze stosowania mrożonek jest wiele. Przede wszystkim, kucharze w swoich kalkulacjach mogą założyć, iż cena produktu ustalona przez producenta nie ulegnie zmianie przez rok, czy to rok kalendarzowy, czy sezonowy. Ułatwia to niewątpliwie planowanie budżetu.

Koszty zakupu towaru są znacznie mniejsze, w szczególności poza sezonem. Nie ma również potrzeby zatrudniania osoby, która miałaby zajmować się zakupem produktów świeżych na bieżąco. Produkty mrożone można kupić wcześniej, gdyż termin przydatności jest znacznie dłuższy.

Kucharze z restauracji, które mają naprawdę duży przerób 200, 300, 500, osób dziennie, kierują się przede wszystkim wygodą. Mają zawsze pod ręką przygotowane do użycia produkty. Restauracje nie muszą zatrudniać dodatkowych osób do przebierania, obierania i mycia warzyw. Dla kucharzy, którzy mają spory obrót i potrzebują tych warzyw na bufety, mrożonki są dobrym rozwiązaniem.

Przy zakupie mrożonek należy zachować jednak ostrożność. Trzeba zwrócić uwagą przede wszystkim na transport, odpowiednią temperaturę przechowywanie. Należy sprawdzić czy kartony nie są porozrywane, poobijane, nie wspominając już o samych opakowaniach, bo to oczywiste. W momencie przepakowywania do mroźni, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości od razu należy zareklamować produkt. Może się okazać, że był on przechowywany niezgodnie z wymogami.

W porównaniu do rynku zachodniego polska oferta jest jeszcze niewielka. Jest tu jeszcze wiele do zrobienia. Producenci mrożonek mają przed sobą przyszłość.

Rozmawiał: Krzysztof Wachowicz Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000