O polskiej turystyce wiejskiej rozmawiamy z Elżbietą Wyrwicz, dyrektorem Departamentu Turystyki w Ministerstwie Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
Jakie wymagania kategoryzacyjne musi spełniać obiekt agroturystyczny?
Są to wymagania, które określają, przede wszystkim, warunki techniczne wyposażenia budynku i pokoi. Ważne są także udogodnienia i oferowane usługi dodatkowe, czyli wszystko to, co pozwala gościom mile spędzić czas. Dlatego właśnie niezwykle istotnym czynnikiem są ludzie prowadzący działalność. Od ich pracy, staranności i uprzejmości zależy ocena pobytu dokonana przez turystę. Umiejętność rozładowywania konfliktów oraz zaspokajania różnorodnych potrzeb gości to podstawy sukcesu.
Wprowadzenie w życie dobrowolnego systemu klasyfikacji i kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej przede wszystkim przyczynia się do poprawy jakości świadczonych usług noclegowych i żywieniowych. To również dostosowywanie jakości polskiej oferty do standardów europejskich oraz umożliwienie jej konkurowania na międzynarodowym rynku usług turystycznych.
Skąd wzięto kryteria oceny i kategoryzacji gospodarstw agroturystycznych?
Zaproponowanie kryteriów kategoryzacyjnych oparto na wynikach inwentaryzacji przeprowadzonej w Polsce oraz na kryteriach występujących w systemach kategoryzacyjnych krajów Unii Europejskiej - w tym standardach Eurogites i wprowadzonej w 1996 r. karcie jakości Eurogites. Przeprowadziliśmy analizę porównawczą tych systemów, a wyciągnięte wnioski wykorzystane zostały w pracach nad systemem polskim - zarządza nim obecnie Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne".
Co to jest Eurogites i Karta Jakości Eurogites?
Eurogites to organizacja zrzeszająca 21 europejskich federacji turystyki wiejskiej, której członkiem jest także, od 1997 r., wspomniana Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne". Karta Jakości Eurogites określa standard, jakim powinno się charakteryzować gospodarstwo agroturystyczne.
Jakie są kryteria jakościowe Karty?
Są one jasno określone: jest to, na przykład, serdeczne powitanie gości. Pozostałe kryteria, to: gościnna obecność właściciela podczas pobytu turystów oraz taktowne pozostawanie do ich dyspozycji podczas całego pobytu. Przedsiębiorcy prowadzący gospodarstwa agroturystyczne powinni znać przynajmniej jeden język obcy, muszą również umiejętnie przekazywać swoją wiedzę z zakresu regionalnych atrakcji oraz specyfiki regionu.
Kto jest adresatem Karły?
Wszyscy członkowie związku, którzy spełniają minimalne kryteria jakościowe sieci - narodowych względnie regionalnych - stowarzyszonych w Eurogites oraz spełniają kryteria jakościowe Karty i wyrażają chęć przystąpienia do niej.
Jakim standardem, według Karty, powinny charakteryzować się obiekty agroturystyczne?
Obiekty te muszą być czyste i w doskonałym stanie, z łóżkami i meblami dobrej jakości. Powinny również dysponować prywatnym terenem na zewnątrz. Dobrze, jeśli gospodarstwo architekturą swoich budynków odpowiada stylowi właściwemu dla miejscowej architektury.
Co jest charakterystyczne dla agroturystyki w krajach Europy Zachodniej?
Coraz większy nacisk kładzie się na ekologię, między innymi na składowanie śmieci i odpadów, izolację termiczną budynków, oszczędność zużycia energii i wody. Na przykład, w systemie kategoryzacji andaluzyjskiej sieci obiektów agroturystycznych zawarto wymogi ekologiczne, takie jak segregacja odpadów i ich kompostowanie. W Europie Zachodniej zaleca się także ograniczanie do minimum używania opakowań jednorazowych, stosowanie ekologicznych środków czystości, mydeł w płynie, a nie w kostkach, montowanie baterii łazienkowych oszczędzających wodę, a także eliminację freonów, stosowanie mebli i elementów wystroju wnętrz wykonanych z naturalnych surowców. Nie zapomina się też o tym, że gospodarstwa muszą oferować artykuły żywnościowe produkcji własnej i lokalnej. |