Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Najważniejsi są ludzie

O polskiej turystyce wiejskiej rozmawiamy z Elżbietą Wyrwicz, dyrektorem Departamentu Turystyki w Ministerstwie Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej

Jakie wymagania kategoryzacyjne musi spełniać obiekt agroturystyczny?

Są to wymagania, które określają, przede wszystkim, warunki techniczne wyposażenia budynku i pokoi. Ważne są także udogodnienia i oferowane usługi dodatkowe, czyli wszystko to, co pozwala gościom mile spędzić czas. Dlatego właśnie niezwykle istotnym czynnikiem są ludzie prowadzący działalność. Od ich pracy, staranności i uprzejmości zależy ocena pobytu dokonana przez turystę. Umiejętność rozładowywania konfliktów oraz zaspokajania różnorodnych potrzeb gości to podstawy sukcesu.

Wprowadzenie w życie dobrowolnego systemu klasyfikacji i kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej przede wszystkim przyczynia się do poprawy jakości świadczonych usług noclegowych i żywieniowych. To również dostosowywanie jakości polskiej oferty do standardów europejskich oraz umożliwienie jej konkurowania na międzynarodowym rynku usług turystycznych.

Skąd wzięto kryteria oceny i kategoryzacji gospodarstw agroturystycznych?

Zaproponowanie kryteriów kategoryzacyjnych oparto na wynikach inwentaryzacji przeprowadzonej w Polsce oraz na kryteriach występujących w systemach kategoryzacyjnych krajów Unii Europejskiej - w tym standardach Eurogites i wprowadzonej w 1996 r. karcie jakości Eurogites. Przeprowadziliśmy analizę porównawczą tych systemów, a wyciągnięte wnioski wykorzystane zostały w pracach nad systemem polskim - zarządza nim obecnie Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne".

Co to jest Eurogites i Karta Jakości Eurogites?

Eurogites to organizacja zrzeszająca 21 europejskich federacji turystyki wiejskiej, której członkiem jest także, od 1997 r., wspomniana Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne". Karta Jakości Eurogites określa standard, jakim powinno się charakteryzować gospodarstwo agroturystyczne.

Jakie są kryteria jakościowe Karty?

Są one jasno określone: jest to, na przykład, serdeczne powitanie gości. Pozostałe kryteria, to: gościnna obecność właściciela podczas pobytu turystów oraz taktowne pozostawanie do ich dyspozycji podczas całego pobytu. Przedsiębiorcy prowadzący gospodarstwa agroturystyczne powinni znać przynajmniej jeden język obcy, muszą również umiejętnie przekazywać swoją wiedzę z zakresu regionalnych atrakcji oraz specyfiki regionu.

Kto jest adresatem Karły?

Wszyscy członkowie związku, którzy spełniają minimalne kryteria jakościowe sieci - narodowych względnie regionalnych - stowarzyszonych w Eurogites oraz spełniają kryteria jakościowe Karty i wyrażają chęć przystąpienia do niej.

Jakim standardem, według Karty, powinny charakteryzować się obiekty agroturystyczne?

Obiekty te muszą być czyste i w doskonałym stanie, z łóżkami i meblami dobrej jakości. Powinny również dysponować prywatnym terenem na zewnątrz. Dobrze, jeśli gospodarstwo architekturą swoich budynków odpowiada stylowi właściwemu dla miejscowej architektury.

Co jest charakterystyczne dla agroturystyki w krajach Europy Zachodniej?

Coraz większy nacisk kładzie się na ekologię, między innymi na składowanie śmieci i odpadów, izolację termiczną budynków, oszczędność zużycia energii i wody. Na przykład, w systemie kategoryzacji andaluzyjskiej sieci obiektów agroturystycznych zawarto wymogi ekologiczne, takie jak segregacja odpadów i ich kompostowanie. W Europie Zachodniej zaleca się także ograniczanie do minimum używania opakowań jednorazowych, stosowanie ekologicznych środków czystości, mydeł w płynie, a nie w kostkach, montowanie baterii łazienkowych oszczędzających wodę, a także eliminację freonów, stosowanie mebli i elementów wystroju wnętrz wykonanych z naturalnych surowców. Nie zapomina się też o tym, że gospodarstwa muszą oferować artykuły żywnościowe produkcji własnej i lokalnej.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000