Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.07.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Konserwacja urządzeń gastronomicznych


W dobie  obecnego kryzysu restauratorzy liczą każdą złotówkę. Na chwilę pisania tego artykułu działalność gastronomiczna może wykonywać zlecenia tylko na wynos. Nie mniej jednak urządzenia cały czas się zużywają, a zatem możliwość awarii nigdy nie znika. W tych dniach koszt naprawy urządzenia znacząco nadwyręży budżet restauracji. Co zrobić, żeby uniknąć tych awarii? W tym artykule przedstawię sposoby na zmniejszenie awaryjności sprzętu poprzez wyeliminowanie niepoprawnych zachowań obsługi.

Sprzęt chłodniczy/mroźniczy

Urządzenia chłodnicze są najbardziej awaryjnym sprzętem w kuchni. Najczęściej usterki są spowodowane następującymi zachowaniami obsługi:
1. brak regularnego czyszczenia skraplacza;
2. niedomknięte drzwi i/lub uszkodzona uszczelka;
3. usytuowanie urządzenia obok źródeł ciepła;
4. wypełnienie urządzenia towarem na 100%.

Kluczem jest nauczenie pracowników unikania zapychania urządzenia. Jeśli zadbać o wyeliminowanie tych zachowań, awaryjność urządzeń powinna spaść o nawet 70%.
 


Sprzęt grzewczy elektryczny
 
Urządzenia grzewcze, takie jak kuchnie czy frytownice, głównie ulegają zniszczeniom mechanicznym. Najczęściej usterki są spowodowane następującymi zachowaniami obsługi:
1. brak czyszczenia urządzenia - szczególnie elementów grzewczych np. grzałka frytownicy;
2. nieodpowiednie rozmieszczenie sprzętu w lokalu.

Warto się zastanowić nad wprowadzeniem procedur wzmożonego czyszczenia urządzeń i zastanowienie się nad tym, czy urządzenia nie przeszkadzają obsłudze w poruszaniu się.

Kuchnie indukcyjne
 
Najczęściej usterki są spowodowane następującymi zachowaniami obsługi:
1. stawianie garnków większych od obwodu zaznaczonego na płycie;
2. uszkodzenia mechaniczne przez nie utrzymanie po brzegi wypełnionych garnków;

Trzeba dokładnie określić, jakie garnki mają być używane przy gotowaniu na indukcji oraz pokazać jak mają być wypełniane.

Sprzęt grzewczy gazowy
 
Najczęściej usterki są spowodowane następującymi zachowaniami obsługi:
1. niepoprawne obłożenie folią palników - niedokładne lub na odwrót zatkanie świeczek folią;
2. brak czyszczenia - szczególnie palników;

Należy wprowadzić obowiązek regularnego czyszczenia sprzętów gazowych.

Piec konwekcyjno-parowy
 
Najczęściej usterki są spowodowane następującymi zachowaniami obsługi lub montażysty:
1. brak filtra - bezpośrednio wpływa na zakiemienianie się urządzenia;
2. zaniedbanie czyszczenia urządzenia;
3. usytuowanie pieca z elektroniką blisko innego urządzenia grzewczego - odstęp musi być minimum 50 cm;
4. brak regularnego odkamieniania - wpływa na dalsze usterki grzałek, bojlera i podobne.

Koniecznie założyć filtr do pieca, jeśli się go nie posiada lub sprawdzić czy obecny filtr nadal nadaje się do użytku. Sprawdzić położenie urządzenia, w razie potrzeby przestawienie go. Odkamieniać piec zawsze wtedy, gdy są jakiekolwiek ślady w komorze lub co 6 miesięcy.

Zmywarka
 
Najczęściej usterki są spowodowane następującymi zachowaniami obsługi:
1. niekorzystanie z chemii;
2. brak resztkowania przed cyklem mycia;
3. niekorzystanie z uzdatniacza wody;
4. nieregularne uzupełnianie uzdatniacza solą;
5. nieregularne opróżnianie sitek;
6. nieczyszczenie ramion płuczących.

Główną przyczyną usterek w zmywarkach jest kamień. Jest on często konsekwencją braku uzdatniacza wody lub jego nieuzupełnienie solą. Poza tym oczywiście brak resztkowania i czyszczenia przez obsługę szybko prowadzą do kosztownych napraw. Dlatego też zadbaj o przeszkolenie pracowników.

Powyżej omówiłem najbardziej potrzebne urządzenia i najczęstsze przyczyny usterek w nich. Dodatkowo w najbliższym czasie pojawi się seria krótkich filmów o tym, jak poprawnie zapobiec takim usterkom.
 
 
Więcej informacji na www.apgih.pl/vademecum
 

Akademia Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich
ul. Puławska 38
05-500 Piaseczno
tel.: 601 788 865
tel.: 22 243 40 99
e-mail: kontakt@apgih.pl
www.apgih.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000