Finezja, lekkość, niesamowita stylistyka składają się na niezapomniane wrażenia, które nie pozwolą przejść nikomu obojętnie obok owocowych i warzywnych elementów sztuki kulinarnej wywodzącej się z Tajlandii.

O wycinaniu wzorów w owocach i warzywach w stylu tajskim oraz
o tendencjach w carvingu europejskim rozmawiam z Mirkiem Bobrowskim. Szef kuchni na codzień pracujący w Unity Line od 11 miesięcy zajmuje się carvingiem. W I Mistrzostwach Polski w Carvingu otrzymał puchar za wycięcie najlepszych: arbuza i 2 melonów.

Tajski styl carvingu nierozerwalnie jest związany ze sztuką i kulturą tego kraju. Piękne owocowe i warzywne rzeźby są odbiciem wielowiekowej tradycji i odzwierciedleniem swoistej estetyki krajów Azji.
Do niedawna sztuka ta zarezerwowana dla elit związanych z rodziną królewską obecnie stanowi element towarzyszący wszystkim uroczystościom narodowym, religijnym a także oprawę dnia codziennego przyciągające rzesze turystów. Znamienici mistrzowie carvingu tajskiego tworzą swoje szkoły chętnie odwiedzane przez pasjonatów z całego świata.

Osoby zafascynowane tą sztuką powinny spróbować swoich sił z wzorami mistrzów noża tajskiego i potraktować to jako... znakomite ćwiczenie doskonalące warsztat. Owocowe i warzywne rzeźby zainspirowane stylem tajskim wykorzystuję często w swojej pracy do dekoracji bufetów azjatyckich.
Nie staram się jednak naśladować tylko i wyłącznie mistrzów tajskich. Obecnie dążę do wyrobienia własnego stylu z wykorzystaniem elementów narodowych, regionalnych i promujących polską kulturę, sztukę oraz przyrodę. Jest to zgodne z tendencjami europejskimi.

Europa od lat (Karol Varga, Ludek Prochazka - wielokrotni złoci medaliści Kulinarnych Pucharów i Mistrzostw Świata w kategorii carving) żyje i rozwija carving w swoim stylu opierając się i czerpiąc
z motywów narodowych.

Cieszy mnie, że moi koledzy, z którymi spotkałem się w trakcie I Mistrzostw Polski w Carvingu również są propagatorami kultury polskiej poprzez carving. Doświadczenia ostatnich miesięcy pokazują, że jest ogromne zainteresowanie carvingiem już nie tylko wśród restauratorów i kucharzy ale również wśród cukierników, barmanów i właścicieli firm cateringowych.
Liczę na to, że grono pasjonatów tej sztuki będzie się z roku na rok powiększało i będziemy mogli spotykać się na kolejnych zawodach
i wymieniać doświadczenia.

Zobaczcie Państwo: |
|
|
Opracowała Joanna Załęska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|