Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Kucharz nie może stać w miejscu

Damian Mazurowski – zastępca szefa kuchni gdańskiej restauracji Pod Łososiem, dwukrotny (w latach 2006, 2007) zwycięzca konkursów kulinarnych organizowanych w ramach Targów TGH we Władysławowie

Konkursy... Udział w konkursach, jest dla nas kucharzy bardzo ważny. Po pierwsze nie pozwala nam popaść w rutynę. Wiadomo, że aby coś osiągnąć trzeba się cały czas dokształcać. Kucharz nie może stać w miejscu. Konkursy są odskocznią od codziennej pracy. Pozwalają się otworzyć na nowe smaki – to możliwość wypróbowania czegoś nowego, czego na co dzień nie robimy. Sami wzajemnie się od siebie uczymy, podpatrujemy co robią inni, to rozszerza nasze spojrzenie na kuchnię. Dla młodych, ambitnych kucharzy zwycięstwo jest bardzo ważne, stanowi podstawę budowania własnego wizerunku, a także podnosi prestiż restauracji, w której każdy z nas pracuje.

Przygotowania... Wiem, że część kucharzy długo i intensywnie przygotowuje się do konkursów zanim powstanie prezentowana wersja dania. W moim przypadku ten proces przebiega bardzo szybko. Na spokojnie w domu wymyślam sobie co mógłbym zaprezentować, a później od razu wcielam to w życie. Zazwyczaj na następny dzień przygotowuję potrawę. Jeśli smakuje i wygląda tak jak chciałem, już więcej do niej nie powracam, nie poprawiam, nie ulepszam. Po raz drugi przygotowuje ją dopiero na konkursie.

Rozwój... Interesują mnie wszelkie nowości dotyczące branży gastronomicznej. Tematy tego typu jak kuchnia molekularna są z pewnością ciekawe. Jestem jak najbardziej za tym, żeby próbować innowacyjnych rozwiązań. Obawiam się jednak, że będzie to chwilowa moda. Może nie przeminie całkowicie. Podobnie jak w przypadku francuskiej kuchni, po wielkim entuzjazmie, spadnie zainteresowanie. Na pewno jednak na stałe zapiszą się pewne jej elementy. Goście polskich restauracji nie są jeszcze przygotowani na tak innowacyjne pomysły kucharzy.

Szkolenia… Kucharz cały czas powinien poszerzać swoje horyzonty. Zdobywać wiedzę. Wszelkie szkolenia stwarzają taką możliwość. Kiedyś Michel Labarre prowadził u nas takie szkolenia. Współpracowałem z nim przez około 4 lata. To naprawdę rozwija. Michel Labarre pomógł nam wejść w świat nowoczesnej kuchni.

Praca... Wiele znanych osobistości gościło w naszym lokalu, Pod Łososiem to restauracja z tradycją. Jak we wszystkich eleganckich restauracjach tak i w tej prawie nie korzystamy z półproduktów, wszystko robimy sami. Wyjątek stanowią makarony. Poza sezonem dobrym rozwiązaniem są także niektóre produkty mrożone.

Dania...Jedną z najpopularniejszych potraw jest warkocz z łososia i soli na szpinaku, podawany z ryżem lub makaronem. Danie jest stosunkowo proste, ale naprawdę smaczne. Przygotowaliśmy to danie specjalnie dla Papieża Jana Pawła II co pewnie wpływa na zainteresowanie potrawą.

Marzenie... znaleźć się w Kulinarnym Pucharze Polski, niekoniecznie go wygrać, ale pokazać się i zaistnieć.


Rozmawiał: Krzysztof Wachowicz - Gastrona.pl


Gdańska Restauracja "Pod Łososiem" gwarantuje wykwintność oferowanych dań, najwyższą jakość obsługi kelnerskiej, warto do niej zawitać by doznać kulinarnego szczęścia. Szef kuchni Jerzy Kosidło oraz jego zastępcy Adam Balczyński i Damian Mazurowski zapraszają Państwa do odwiedzenia restauracji "Pod Łososiem".


Restauracja "Pod Łososiem"
Gdańsk, ul.Szeroka 52-54
www.podlososiem.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Gratulacja"
(15.03.2007 - 13:22)  (C-Michel)
"gratulacja"
(27.03.2007 - 17:23)  (Staliszewska)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000