Latte Art jest techniką rysowania mlekiem na espresso. Niezwykle istotne jest osiągnięcie odpowiedniej tekstury mleka o właściwej temperaturze i konsystencji. Uzyskanie efektu nie jest łatwe i wymaga od Baristy ciężkiej pracy i wysokich umiejętności. Najczęściej spotykanymi motywami są: Rosetta, jabłko oraz Serce.
Barista – włoski termin określający osobę, która w sposób profesjonalny posługuje się wszelkimi technikami parzenia espresso i przygotowywania napojów na jego bazie. Zawód ten cieszy się dużym szacunkiem, wymaga szerokiej wiedzy o kawie i wielu lat doświadczenia.
Espresso – metoda szybkiego parzenia kawy, podczas której niewielka ilość wody o odpowiedniej i stałej temperaturze jest przeciskana pod odpowiednim i stałym ciśnieniem przez odpowiednio ubity krążek kawowy.
Kilka słów o mnie:
Pochodzę z Czarnego boru pod Wałbrzychem, na Dolnym Śląsku. Z wykształcenia jestem magistrem pedagogiki. Przez dwa lata i osiem miesięcy szefem zmiany w barze kawowym Green Coffee w Warszawie. W marcu tego roku zdobyłem tytuł Mistrza Polski Baristów, a w kwietniu brałem udział w mistrzostwach świata w USA. Zająłem tam 23 miejce. Jest to najlepszy polski wynik tych mistrzostw. Obecnie pracuję jako barista w Caffeterii San Marino w Centrum Handlowym Plaza w Poznaniu.
|