Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
06.05.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Marcin Rusnarczyk - Mistrz Polski Baristów

Latte Art jest techniką rysowania mlekiem na espresso. Niezwykle istotne jest osiągnięcie odpowiedniej tekstury mleka o właściwej temperaturze i konsystencji. Uzyskanie efektu nie jest łatwe i wymaga od Baristy ciężkiej pracy i wysokich umiejętności. Najczęściej spotykanymi motywami są: Rosetta, jabłko oraz Serce.

Barista – włoski termin określający osobę, która w sposób profesjonalny posługuje się wszelkimi technikami parzenia espresso i przygotowywania napojów na jego bazie. Zawód ten cieszy się dużym szacunkiem, wymaga szerokiej wiedzy o kawie i wielu lat doświadczenia.



Espresso – metoda szybkiego parzenia kawy, podczas której niewielka ilość wody o odpowiedniej i stałej temperaturze jest przeciskana pod odpowiednim i stałym ciśnieniem przez odpowiednio ubity krążek kawowy.


Kilka słów o mnie:
Pochodzę z Czarnego boru pod Wałbrzychem, na Dolnym Śląsku. Z wykształcenia jestem magistrem pedagogiki. Przez dwa lata i osiem miesięcy szefem zmiany w barze kawowym Green Coffee w Warszawie. W marcu tego roku zdobyłem tytuł Mistrza Polski Baristów, a w kwietniu brałem udział w mistrzostwach świata w USA. Zająłem tam 23 miejce. Jest to najlepszy polski wynik tych mistrzostw. Obecnie pracuję jako barista w Caffeterii San Marino w Centrum Handlowym Plaza w Poznaniu.
 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000