Jego życiorys jest bardzo bardzo barwny i długi, obfituje w wieloletnie doświadczenie pracy kucharza na różnych stanowiskach i wielu miejscach świata. Między innymi pracował w szwedzkiej restauracji golfowej niedaleko Sztokholmu, gdzie serwował kuchnię międzynarodową.
Od 13 lat praktykuje kuchnię z całego świata i ma w tej dziedzinie ogromne osiągnięcia. Wielu innych kolegów z branży gastronomicznej chciałoby korzystać
z jego wiedzy i umiejętności, dlatego Luis Lévano otworzył własną, w której pracuje jako konsultant gastronomiczny. Zazwyczaj organizuje pokazy podczas których na oczach widzów przygotowuje egzotyczne potrawy.
Jest właścicielem firmy "La Exotica" w Kartuzach (woj. pomorskie).
Luis Lévano organizuje i uczestniczy w konkursach i pokazach kuchni peruwiańskiej i innych. Jest nie tylko artystą kulinarnym, który kreuje swe dzieła w kuchni, ale również wspaniale maluje. W wolnych chwilach tworzy serię obrazów o określonej tematyce. Ostatnio namalował 30 obrazów pod wspólnym tytułem Ludzie Inków.
Do tej pory swój talent i zamiłowania malarskie objawił już na ponad 300 płótnach. Można zatem powiedzieć, że jest człowiekiem renesansu, gdyż w każdej dziedzinie stara się ukazać swój talent i oddanie sztuce. Niezależnie czy będzie to sztuka malarska, sztuka kulinarna czy .... sztuka mięsa.
|