Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Grzegorz Adamarek - finalista KPP 2018


W kuchni polskiej najbardziej ceni dobrą dziczyznę i zapach jałowca.
 

Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2012 roku, z którą jestem już związany 12 lat. Swoje pierwsze kroki stawiałem w rzeszowskich restauracjach, gdzie z roku na rok czułem, że czegoś mi brakuje. Dopiero w 2014 roku zacząłem próbować sił w profesjonalnych konkursach kulinarnych takich jak:
  •     Kuchnia grecka
  •     Expo Sweet 2017
  •     Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
  •     Pstrąg w Pieninach
  •     Pomorskie potyczki kulinarne
  •     Narol Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro 2017
  •     Kulinarny Puchar Polski 2017
  •     Nestle Chef Culinary Cup 2018.
Kluczową rolę w moim rozwoju zawodowym odegrała praca w hotelu Blue Diamond Active Spa. Miałem przyjemność szlifować swoją pasję, jaką jest gotowanie, u znakomitych szefów kuchni tj, pod okiem Rafała Godziemskiego czy też Michała Kuduka. Jeśli chodzi o rozpalenie jej we mnie, był to mój rodzinny dom, w którym do dziś unosi się aromatyczny zapach pieczeni, czy też pieczonej kruszonki z jabłkami.

W zawodzie kucharza najbardziej cenię: estetykę - to dzięki niej mogę wystartować w tak prestiżowym konkursie, jakimi jest Kulinarny Puchar Polski, wytrwałość, dzięki której marzenia stały się rzeczywistością i dobry smak - bez niego gotowanie nie ma sensu, a doprowadzanie dań pod tym względem prowadzi mnie do doskonałości.

W sytuacjach kryzysowych w kuchni stawiam na opanowanie i stanowczość. Szybkie zgaszenie pożaru to moja domena. Warto wspomnieć, że kuchnia to ludzie, a czasem niełatwo o pomyłkę. Wówczas trzeba reagować szybko i słusznie, a tu przemawia doświadczenie, jakie zdobyłem przez lata ciężkiej pracy.

W pracy kucharza najważniejsze są
zamiłowanie do produktów i chęć kontaktu z ludźmi, bo przecież bez  ich pomocy ciężko osiągnąć obrany cel na ścieżce zawodowej.

O sukcesie kucharza świadczy uśmiech i zadowolenie każdego gościa. To dla nich wkładamy swój codzienny trud choćby w przygotowaniu serwisu,  aż do najdrobniejszych szczegółów wydawanego talerza.

W mojej kuchni nie brakuje nigdy odrobiny kawy i żartu, lecz jest też dyscyplina i dążenie do perfekcji - na tym filarze opieram cały swój świat, czyli gotowanie.

Chciałbym przygotować kolację dla mojego syna. Jest całą moją dumą, to jemu uchyliłbym nieba, lecz jeśli chodzi o posiłek hmm… myślę, że pachnące racuszki z jabłkami, dżem jagodowy i razem utartym cukrem pudrem to byłoby coś, co uczyniłoby na naszych twarzach piękny uśmiech i radość rozpalone więzią, jaka nas łączy.

W kuchni polskiej najbardziej cenię dobrą dziczyznę, zapach jałowca czy też polskiego rumianego  pomidora, ale największą jej cechą są oczywiste i złożone smaki, bez których czułbym się niespełniony.

Mam zawsze apetyt na zabielaną zupę pomidorową z lanym ciastem mojej mamy. Następne co przychodzi mi na myśl, to kawałek różowego mięsa zanurzonego w ciemnym sosie, z kawałkiem pieczonego chleba, który wypiekam w mojej kuchni. Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ zazwyczaj kochamy celebrować każdy pyszny posiłek.

Ostatnio moją inspiracją na świecie była Francja, mnogość małych restauracji z piękną wielopokoleniową tradycją. Zatrzymałem się na chwilę w codziennym pędzie życia i pomyślałem A może by tak wrócić do tradycji?. Jak dobrze wiemy kuchnia francuska jest matką wybitnych szefów kuchni czy też cukierników. Dobrze dobrany produkt i perfekcjonizm w jego przygotowaniu to coś do czego dążę, więc myślę, że Francja to właśnie to.

Gdy mówię porzeczki myślę rodzinny dom, a w nim lodówka z dobrze schłodzonym kompotem, który jest ambrozją w upalne dni, czy też dżem mojej mamy - jest świetną kucharką. To ona nauczyła mnie tego co najlepsze. Do dziś odtwarzam smak dzieciństwa w moich daniach.

W dniach 2-3 października będę walczył o podium, które jest moim następnym marzeniem w mojej karierze zawodowej, jak i w życiu osobistym. Pozwoliłoby to rozwinąć skrzydła i dodałoby energii przed kolejnym wyzwaniem. Każdy z uczestników wkłada mnóstwo siebie w przygotowania, a wartości jakiej dodałaby mi wysoka pozycja w klasyfikacji napełniłaby mnie szczęściem i ogromną euforią

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Dariuszem Osiką.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000