Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Emil Klimas stanie...
Kolejny finalista ...
Rafał Kudliński wy...
Grille z wędzarnią...
Zwyciężczyni 6. Kr...
Regularnie podnosz...
Piekarze przed wyz...
Sommelier – ...
Nauczyłem się rozu...
"Carving to moje ż...
Sebastian Humski
Robert Joachimiak ...
C-Michel Labarre
Szef Michel Roth
Wywiad z członkiem...
Wywiad z Sylwią Bu...
Wywiad z Dariuszem...
Nieuczciwość praco...
Rozmowa z Mirosław...
Christoph Dilger -...
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
RATIONAL
Robot - Coupe
Smoker
Hello Coffee
Komat
LMS Online Sp. z o.o.
Nektar Natura
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Wirtuoz kulinarny restauracji Columb


    Człowiek kochający swoją pracę, wkładający w każde danie nie tylko umiejętności kulinarne, ale także serce. Obecnie jest szefem kuchni w restauracji Columb, gdzie zachwyca bogactwem smaków swoich potraw nawet najbardziej wymagających gości. Choć gotowanie jest jego największą pasją, posiada również rozległe zainteresowania poza gastronomiczne. Zapraszam na wywiad z wyśmienitym wirtuozem kulinarnym Krzysztofem Gradzewiczem.

Gastrona: Czy przygotowywanie posiłków to dla Pana hobby, praca zawodowa, czy sztuka?

Krzysztof Gradzewicz: Hmm... hobby, praca, sztuka i pasja. Do każdego dania podchodzę indywidualnie i z wielkim szacunkiem – po prostu ma to być niezapomniany smak.

Gastrona: Jak rozpoczęła się Pana przygoda z gotowaniem?

Krzysztof Gradzewicz: Moja przygoda rozpoczęła się już za młodu. Podpatrywałem jak najlepsza kucharka na świecie, czyli moja mama przygotowywała posiłki dla całej rodziny. O ile dobrze pamiętam, to pierwszym moim daniem nadającym się do zjedzenia był chleb z cukrem i wodą, później były już bardziej skomplikowane wariacje jak: jajecznica, kiełbaska z wody i hit – smażona mortadela.

Kolejnym krokiem była szkoła gastronomiczna w Olsztynie, gdzie zdobyłem pierwsze szlify. Następnie mała masarnia, restauracje, bary, firma cateringowa, hotel, a w końcu Columb Promenada.

Gastrona: Kto jest Pana autorytetem w kuchni w Polsce i za granicami kraju?

Krzysztof Gradzewicz: Trudne pytanie... mamy wielu doskonałych kucharzy, ale moim autorytetem jest Jean Bos oraz René Redzepi.

Gastrona:  Jak wyglądały Pana początki w restauracji Columb?

Krzysztof Gradzewicz: Początki wygladały tak jak wszędzie. Przyszedłem z innego miasta, z dużego hotelu, z głową pełną pomysłów, które szefostwo pozwala i pomaga realizować. Były ciężkie chwile, ale myslę, że skutkiem wszystkich zmian  powstało ciekawe miejsce na kulinarnej mapie naszego kraju. Nie spoczywam jednak na laurach i pracuję nad nowymi połączeniami smaków wciąż je udoskonalając.
.

Gastrona: W restauracji Columb propaguje Pan hasło: Mistrzowie kuchni w służbie zdrowej żywności, czy to oznacza że na kuchni wykorzystujecie produkty ekologiczne?

Krzysztof Gradzewicz: Ekologiczne, smaczne, zdrowe, a przede wszystkim od naszych lokalnych dostawców, rodzinnych małych firm, jak również od drobnych handlarzy na naszym targu. Smak tych produktów jest trudny do opisania – doskonały. Zresztą etykieta mojego Stowarzyszenia Euro Toques jest propagatorem tego hasła, które ja w mojej kuchni  kultywuję.

Gastrona: Państwa restauracja słynie z doskonałej kuchni. Czym szczególnie przyciągacie swoich gości? Czy ma Pan jakieś popisowe danie, które jest wyjątkowo popularne i szczególnie zachwyca gości?

Krzysztof Gradzewicz: Cieszę się bardzo z takiej opinii i jest to miód na moje serce. Wydaje mi się, że goście naszej restauracji czują i rozumieją filozofię naszej kuchni oraz zastosowanie składników używanych do przygotowania dań. Nie mamy popisowego dania, do każdego przykładamy maksimum uwagi i szacunku

Gastrona: Jakie było najtrudniejsze wyzwanie kulinarne w Pana życiu?

Krzysztof Gradzewicz: Dobre pytanie. W tej chwili jestem w trakcie przygotowań do najważniejszego wyzwania kulinarnego w moim życiu, a jest nim Olimpiada Kulinarna w Erfurcie IKA 2012, na którą jadę z Pomerania-Culinary Team of Poland ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich z Krzysiem Szulborskim na czele.

Gastrona: Zawsze zastanawiało mnie, co szefowie kuchni jedzą na co dzień. Co Pan jada? Jak jest Pana ulubiona potrawa?

Krzysztof Gradzewicz: Oj znowu trudne pyatanie :). Mój jadłospis zależy od tego, gdzie jestem. W domu gotuję dla mojej ukochanej Katarzyny, która uwielbia sałaty, carpaccio, sushi i obowiązkowo rosół. Staram się odwiedzać dobre restauracje i kosztować serwowanych tam dań, zdarza się jednak znaleźć dobre jedzenie w skromnych barach z kuchnią domową. Moim ulubioną potrawą są pyzy mojej mamy, kurczak mojej narzeczonej oraz zupa Pho, która za każdym razem przypomina mi niezapomniany smak Tajlandii.

Gastrona: A jaki jest Krzysztof Gradzewicz prywatnie? Czy ma Pan inne pasje i zainteresowania poza gastronomiczne?

Krzysztof Gradzewicz: Ostatnio mam bardzo mało czasu prywatnego. Każdą wolną chwilę staram się spędzać z moją ukochaną, rodziną oraz przyjaciółmi. Moim konikiem zdecydowanie jest gotowanie, a poza tym sztuki walki: Muay Thai  i Karate Kyokushin, nurkowanie zeszło na ostatni plan. Chciałbym jeszcze spróbować skoków na spadochronie, lecz nie wiem, co na to moja przełożona :).


Wszytskich fanów kuchni Krzysztofa Gradzewicza serdecznie zapraszamy
do
Restauracji Columb w Ostródzie.


Restauracja Columb
Mickiewicza 13b
14-100 Ostróda
tel.: 89 646 40 96
e-mail: restauracja.columb@hotelpromenada.pl

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Artek M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Menos Steinberg M&M Gastro Werner & Mertz Barson Gorbi Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000