Pierwsza edycja Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ bez wątpienia przejdzie do historii. W jednym miejscu spotkali się najwięksi miłośnicy BBQ, którzy pokazali swoje umiejętności w grillowaniu podając wspaniałe dania. Kto czuwał nad prawidłowym przebiegiem konkursu i kto zdobył tytuł Mistrza BBQ? Leszek Kosarzecki – Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ opowiada nam o tym spektakularnym wydarzeniu.
Gastrona.pl - Zazwyczaj za dużymi wydarzeniami stoi rzesza osób, które mają przydzielone zadania, tak by wszystko przebiegało w prawidłowym tempie. Jak udało Wam się zorganizować całe Mistrzostwa i jako Stowarzyszeniu zaprosić tylu wspaniałych gości?
Leszek Kosarzecki - Już jakiś czas myśleliśmy o zorganizowaniu takich Mistrzostw i w końcu udało nam się ustalić datę i zaprosić osoby związane z grillowaniem i bbq. Odwiedził nas zespół KCBS, który składa się z trzech par: Wayne'a i Marii Lohmanów, Billa i Debby Gage'a oraz Jima i Becky Johnson. Gages i Lohmans są Master Judges, przedstawicielami KCBS i instruktorami International Certified Barbecue Judge (CBJ). Kilka lata temu zapragnęli zabrać KCBS do Europy i poza nią. Oceniali kilka konkursów World BBQ Association i przez wiele lat kierowali The International Village w Jack Daniels. Zaangażowanie i bliskość, jaką odczuwają z zespołami międzynarodowymi, sprawiło, że Maria, Wayne, Bill i Debby bardzo zaangażowali się w misję zwiększania wiedzy i umiejętności europejskich zespołów kucharskich, aby skutecznie konkurować w konkursach amerykańskich, z naciskiem na Grill w stylu południowym.
G.pl - Gdzie szukaliście kontaktów z miłosnikami BBQ i polskiego mięsa?
L. K. - Spotkaliśmy ich razem z Prezesem Grzegorzem Kazubskim podczas Mistrzostw Świata Jack Daniels, na których rokrocznie uczestniczymy w miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Rozmowy było bardzo owocne, czego dowodem są Pierwsze Otwarte Mistrzostwa Polskie w Grillowaniu i BBQ.
G.pl - Jaka jest myśl przewodnia Waszego hasła Grill Natury Smak, co się za nim kryje?
L. K. - Hasłem przewodnim pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ, które odbyły się 14 września 2019 roku w Parku Rozrywki Julinek koło Warszawy było: Grill Natury Smak. Hasło to będzie Stowarzyszeniu towarzyszyć w następnych projektach.
G.pl – Nie zapomnieliście Państwo nawet o tych osobach, które chciały uzyskać uprawnienia jurorów BBQ. Jak dużo było zainteresowanych zdobyciem certyfikatu?
L. K. - Przeprowadzono dwa szkolenia dla Jurorów w hotelu Belotto w Warszawie i w Julinku. Certyfikat kwalifikowanego, profesjonalnego Jurora uzyskało ok. 60 osób. Do tej pory takie uprawnienia miało w Polsce tylko 3 osoby. Prowadzącym szkolenie był guru amerykańskiego BBQ - Jim Johnson.
G.pl – Konkurs podzielony był na 7 kategorii: sos, wieprzowina, kurczak, żeberka wieprzowe, mostek wołowy, dania regionalne i deser. Jak poradziły sobie poszczególne zespoły?
L. K. - Udział w Mistrzostwach wzięło 25 zespołów: polskich – 14, w tym 10 po raz pierwszy i światowych – 11 m.in. z USA, Szwecji, Holandii, Litwy, Estonii, Niemiec. Jeden z zespołów Pure BBQ z Holandii po raz pierwszy też otrzymał 5 ocen za 9 pkt. i otrzymał specjalne wyróżnienie: Złotą gwiazdę od organizacji - KCBS . To rzadko spotykane na zawodach, szczególnie tam, gdzie takie Mistrzostwa odbywają się po raz pierwszy. Ostateczne wyniki wyglądały następująco: pierwsze miejsce - Grand Champion zajęła drużyna z Holandii: Pure BBQ. Drugie miejsce - Reserve Grand Champion zajął: IQ z Holandii. Pierwsza ekipa z Polski - Polish BBQ Mafia zajęła 9 miejsce, tym samym zdobyła puchar Mistrza Polski i nagrodę ufundowaną przez KCBS oraz wyjazd w przyszłym 2020 roku na Mistrzostwa Świata Jack Danielsa USA. W trakcie Mistrzostw odbywał się też konkurs dla publiczności. Wydano łącznie: 4 896 porcji ( ok. 480 kg mięsa wołowego ). Wygrał zespół FiFi Poland BBQ Smoker z Polski, który wydał dla publiczności – 1.276 porcji.
G.pl - Podczas Warsztatów i Mistrzostw Instruktorzy amerykańscy bardzo pochlebnie się wyrażali o używanej wołowinie, czy to była wołowina amerykańska?
L. K. - Trzeba to podkreślić, że była to WOŁOWINA POLSKA, pochodziła z Zakładów Mięsnych MARK`S pana Marka Marszałkowskiego z Sokolnik. Amerykanie byli rzeczywiście zaskoczeni wysoką jakością polskiej wołowiny.
G.pl – Czego możemy spodziewać się w kolejnych edycjach?
L. K. - W trakcie imprezy Polskie Stowarzyszenia Grilla i BBQ podpisało porozumienie z ruchem społecznym
Wędzarnicza Brać o wzajemnej współpracy w krzewieniu wiedzy i promocji mięsa wołowego w Polsce i na Świecie. Przedstawiciele
Wędzarniczej Braci przeprowadzili dla publiczności i uczestników Mistrzostw warsztaty i pokazy produkcji białej kiełbasy z wykorzystaniem mięsa wołowego. Kolejna edycja już za rok, a wszystkie informacje dotyczące konkursu będziemy podawać na bieżąco na naszej stronie
www.polishgrillandbbq.com
G.pl – Czy trudno było dotrzeć do miłośników BBQ i grillowania polskiego mięsa?
L. K. - I Otwarte Mistrzostwa Polski Grilla i Bbq były promowane w mediach ogólnopolskich: TVP Pytanie na Śniadanie w dniu 01.09.2019 r., Radio Zet, Eska, Superexpres, Radio WaWa, na portalach i w czasopismach gastronomicznych m.in.: Gastrona.pl , Horeca.net, Poradnik Restauratora, ABC Restauracji, na stronie Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ, na stronach Parku Julinek, JGHP, www.julinek.com.pl, MiastoDzieci.pl – pożegnanie lata w Julinku. Jak widać po zainteresowaniu udało się.
Zapraszamy za rok!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.