Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Rozmowa z Leszkiem Kosarzeckim - Wiceprezesem Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ


Pierwsza edycja Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ bez wątpienia przejdzie do historii. W jednym miejscu spotkali się najwięksi miłośnicy BBQ, którzy pokazali swoje umiejętności w grillowaniu podając wspaniałe dania. Kto czuwał nad prawidłowym przebiegiem konkursu i kto zdobył tytuł Mistrza BBQ? Leszek Kosarzecki – Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ opowiada nam o tym spektakularnym wydarzeniu.
 

Gastrona.pl - Zazwyczaj za dużymi wydarzeniami stoi rzesza osób, które mają przydzielone zadania, tak by wszystko przebiegało w prawidłowym tempie. Jak udało Wam się zorganizować całe Mistrzostwa i jako Stowarzyszeniu zaprosić tylu wspaniałych gości?

Leszek Kosarzecki - Już jakiś czas myśleliśmy o zorganizowaniu takich Mistrzostw i w końcu udało nam się ustalić datę i zaprosić osoby związane z grillowaniem i bbq. Odwiedził nas zespół KCBS, który składa się z trzech par: Wayne'a i Marii Lohmanów, Billa i Debby Gage'a oraz Jima i Becky Johnson. Gages i Lohmans są Master Judges, przedstawicielami KCBS i instruktorami International Certified Barbecue Judge (CBJ). Kilka lata temu zapragnęli  zabrać KCBS do Europy i poza nią. Oceniali kilka konkursów World BBQ Association i przez wiele lat kierowali The International Village w Jack Daniels. Zaangażowanie i bliskość, jaką odczuwają z zespołami międzynarodowymi, sprawiło, że Maria, Wayne, Bill i Debby bardzo zaangażowali się w misję zwiększania wiedzy i umiejętności europejskich zespołów kucharskich, aby skutecznie konkurować w konkursach amerykańskich, z naciskiem na Grill w stylu południowym.
 
G.pl - Gdzie szukaliście kontaktów z miłosnikami BBQ i polskiego mięsa?
 
L. K. - Spotkaliśmy ich razem z Prezesem Grzegorzem Kazubskim podczas Mistrzostw Świata Jack Daniels, na których rokrocznie uczestniczymy w  miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Rozmowy było bardzo owocne, czego dowodem są Pierwsze Otwarte Mistrzostwa Polskie w Grillowaniu i BBQ.
 
G.pl - Jaka jest myśl przewodnia Waszego hasła  Grill Natury Smak, co się za nim kryje?
 
L. K. - Hasłem przewodnim pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ, które odbyły się 14 września 2019 roku w Parku Rozrywki Julinek koło Warszawy było: Grill Natury Smak. Hasło to będzie Stowarzyszeniu towarzyszyć w następnych projektach.
 

G.pl – Nie zapomnieliście Państwo nawet o tych osobach, które chciały uzyskać uprawnienia jurorów BBQ. Jak dużo było zainteresowanych zdobyciem certyfikatu?

L. K. - Przeprowadzono dwa szkolenia dla Jurorów w hotelu Belotto w Warszawie i w Julinku. Certyfikat kwalifikowanego, profesjonalnego Jurora uzyskało ok. 60 osób. Do tej pory takie uprawnienia miało w Polsce tylko 3 osoby. Prowadzącym szkolenie był guru amerykańskiego BBQ - Jim Johnson.

G.pl – Konkurs podzielony był na 7 kategorii: sos, wieprzowina, kurczak, żeberka wieprzowe, mostek wołowy, dania regionalne i deser. Jak poradziły sobie poszczególne zespoły?

L. K. - Udział w Mistrzostwach wzięło 25 zespołów: polskich – 14, w tym 10 po raz pierwszy i światowych – 11 m.in. z USA, Szwecji, Holandii, Litwy, Estonii, Niemiec. Jeden z zespołów Pure BBQ z Holandii po raz pierwszy też otrzymał  5 ocen za 9 pkt. i otrzymał specjalne wyróżnienie: Złotą gwiazdę od organizacji - KCBS . To rzadko spotykane na zawodach, szczególnie tam, gdzie takie Mistrzostwa odbywają się po raz pierwszy. Ostateczne wyniki wyglądały następująco: pierwsze miejsce - Grand Champion zajęła drużyna z Holandii: Pure BBQ. Drugie miejsce - Reserve Grand  Champion zajął:  IQ z Holandii. Pierwsza ekipa z Polski - Polish BBQ Mafia zajęła 9 miejsce, tym samym zdobyła puchar Mistrza Polski i nagrodę ufundowaną przez KCBS oraz wyjazd w przyszłym 2020 roku na Mistrzostwa Świata Jack Danielsa USA. W trakcie Mistrzostw odbywał się też konkurs dla publiczności. Wydano łącznie: 4 896 porcji ( ok. 480 kg mięsa wołowego ). Wygrał zespół  FiFi Poland BBQ Smoker z Polski, który wydał dla publiczności – 1.276 porcji.

G.pl - Podczas Warsztatów i Mistrzostw Instruktorzy amerykańscy bardzo pochlebnie się wyrażali o używanej wołowinie, czy to była wołowina amerykańska?

L. K. -  Trzeba to podkreślić, że była to WOŁOWINA POLSKA,  pochodziła z Zakładów Mięsnych MARK`S pana Marka Marszałkowskiego z Sokolnik. Amerykanie byli rzeczywiście zaskoczeni wysoką jakością polskiej wołowiny.

 

G.pl – Czego możemy spodziewać się w kolejnych edycjach?

L. K. - W trakcie imprezy Polskie Stowarzyszenia Grilla i BBQ podpisało porozumienie z ruchem społecznym Wędzarnicza Brać o wzajemnej współpracy w krzewieniu wiedzy i promocji mięsa wołowego w Polsce i na Świecie. Przedstawiciele Wędzarniczej Braci przeprowadzili dla publiczności i uczestników Mistrzostw warsztaty i pokazy produkcji białej kiełbasy z wykorzystaniem mięsa wołowego. Kolejna edycja już za rok, a wszystkie informacje dotyczące konkursu będziemy podawać na bieżąco na naszej stronie www.polishgrillandbbq.com

G.pl – Czy trudno było dotrzeć do miłośników BBQ i grillowania polskiego mięsa?
 
L. K. - I Otwarte Mistrzostwa Polski Grilla i Bbq były promowane w  mediach ogólnopolskich: TVP Pytanie na Śniadanie w dniu 01.09.2019 r.,  Radio Zet, Eska, Superexpres, Radio WaWa, na portalach i w czasopismach gastronomicznych m.in.: Gastrona.pl , Horeca.net, Poradnik Restauratora, ABC Restauracji, na stronie Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ, na stronach Parku Julinek, JGHP, www.julinek.com.pl, MiastoDzieci.pl – pożegnanie lata w Julinku. Jak widać po zainteresowaniu udało się.

Zapraszamy za rok!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000