Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Emil Klimas stanie...
Kolejny finalista ...
Rafał Kudliński wy...
Grille z wędzarnią...
Zwyciężczyni 6. Kr...
Regularnie podnosz...
Piekarze przed wyz...
Sommelier – ...
Nauczyłem się rozu...
"Carving to moje ż...
Sebastian Humski
Robert Joachimiak ...
C-Michel Labarre
Szef Michel Roth
Wywiad z członkiem...
Wywiad z Sylwią Bu...
Wywiad z Dariuszem...
Nieuczciwość praco...
Rozmowa z Mirosław...
Christoph Dilger -...
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
RATIONAL
Robot - Coupe
Smoker
Hello Coffee
Komat
LMS Online Sp. z o.o.
Nektar Natura
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Paweł Spodzieja - finalista KPP 2017!


Doświadczenie zdobywał m.in. pod okiem szefa Piotra Straszewskiego oraz Dominika Brodziaka.

Paweł Spodzieja o sobie:

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2005 roku gdy ukończyłem szkolę i otrzymałem tytuł technika. Od tego momentu kuchnia stała się moim drugim domem, doświadczenie szlifowałem pod okiem kilku szefów miedzy innymi szefa Piotra Straszewskiego, później trafiłem pod skrzydła szefa Dominika Brodziaka.
 

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej była zmiana pracy i chęć rozwoju. Trafiłem do hotelu HP Park, gdzie szefem kuchni jest Dominik Brodziak, który wziął mnie pod swoje skrzydła, pokazał kuchnię w nowej, nieznanej mi przedtem odsłonie i zainspirował do dążenia do perfekcji, za co serdecznie mu dziękuję.

Inspirację do gotowania czerpię z internetu, bo to w tych czasach skarbnica wiedzy, różnych książek, podpatrywaniu najlepszych, miedzy innymi mojego szefa, oraz żony, która ciągle mnie motywuje i wspiera za co jej dziękuję.

Budowanie dania zaczynam od zapoznania się z składnikami. Później układam sobie wszystko w głowie, wyobrażam sobie jak powinno wyglądać na talerzu oraz smakować i próbuję przelać to na talerz. Inspiracją są dla mnie książki oraz szefowie kuchni, bądź kucharze, którzy są chętni podzielić się wiedzą oraz doświadczeniem.

W pracy motywuje mnie chęć rozwoju, pokazania się z jak najlepszej strony oraz goście zadowoleni i wracający ponownie do restauracji.

Najbardziej lubię przyrządzać w domu zrazy z modrą kapustą i pyzami, choć w pracy coraz częściej zaczynam bawić się deserami.

Moje popisowe danie to… każde danie musi być popisowym i smakować jak u babci w domu -  tak zawsze powtarza mój szef .

Nie wyobrażam sobie kuchni bez zgranego zespołu, zaufania oraz szefa, który jest skarbnicą wiedzy i chce ja przekazywać.

Chciałbym poznać Paula Bocuse oraz Yannick Alleno, porozmawiać i popracować  z tymi szefami choć 3 dni :)

Nie lubię smaku kwaśnego, choć w pracy trzeba próbować każdego smaku i każdej rzeczy.

Mój największy sukces zawodowy to wygranie nominacji oraz start w Kulinarnym Pucharze Polski.

Za 5 lat chciałbym zostać szefem kuchni (jak większość kucharzy marzy o tym) i przekazywać młodym kucharzom wiedzę, którą zdobyłem od innych szefów, przedstawiać siebie na talerzu.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie muzyka, pełna sala gości, choć jest tabaka oraz spełnianie swojego hobby, jakim jest wędkarstwo.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym… myślę, że byłaby to Tajlandia. Ciekawią mnie bardzo tamte rejony oraz ich kuchnia, różnorodność smaków.  Zaciekawiła mnie bardzo kuchnia azjatycka.

W dniach 26-27 września będę jednym ze szczęśliwców, którzy mają zaszczyt uczestniczyć w Kulinarnym Pucharze Polski.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z kolegą z pracy Marcinem Owsiannym, co prawda będzie to jego pierwszy start w konkursie, ale chłopak da radę :)

Paweł Spodzieja zdobył nominację do KPP 2017 wygrywając 14 edycję Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Artek M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Menos Steinberg M&M Gastro Werner & Mertz Barson Gorbi Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000