W 2016 roku otrzymał tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. W tym samym roku został zwycięzcą Kulinarnego Pucharu Polski 2016, a rok później zajął drugie miejsca na podium KPP. W październiku 2017 uhonorowano go również tytułem Młody Talent 2017 w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Otrzymał prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym Przewodniku Gault & Millau 2016 i 2017. Uczestnik wydarzenia Goût de France 2016 i 2017.
W swojej karierze odbył kilka inspirujących podróży do Paryża czy San Sebastian, gdzie pod okiem najlepszych szefów kuchni pobierał nauki i doskonalił techniki kulinarne. Swoją pasją, wiedzą i doświadczeniem od kilku lat dzieli się z uczniami Technikum Gastronomicznego w Gorzowie, gdzie przygotowuje do zawodu przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Jednym z jego uczniów jest Maciej Pisarek, którego Paweł wybrał na pomocnika startując w obu edycjach Kulinarnego Pucharu Polski. 19-latek dzięki zaufaniu ze strony swojego nauczyciela już dziś odnosi sukcesy w branży gastronomicznej.
Paweł jest również pomysłodawcą i współorganizatorem odbywającego się już od pięciu lat konkursu Lubuskie Smaki, którego głównym celem jest promocja młodych kulinarnych talentów. W zakresie swojej pracy zawodowej Paweł Salamon aktywnie współpracuje z Ministerstwem Edukacji Narodowej oraz z Fundacją Rozwoju Systemu Edukacji. W 2017 r. pełnił także funkcję Ambasadora Tygodnia Umiejętności Zawodowych pod patronatem Komisji Europejskiej w Brukseli.