Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Kucharz, który uczył się od najlepszych


Szef kuchni restauracji Mosaiq – Rafał Borys, swojego fachu uczył się od najlepszych. Aby zdobyć doświadczenie i wiedzę, o którą niełatwo w kraju, wyjechał na 5 lat do Wielkiej Brytanii. Tam zaczynał od podstaw…

Pracował między innymi w Plane Food i Boxwood Cafe – restauracjach należących do Gordona Ramsaya.

Następnie trafił do Brasserie Roux w Londynie, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux.
 
W między czasie szkolił się w prestiżowej restauracji Le Gavroche prowadzonej przez Michela Roux juniora, która wyróżniona została dwiema gwiazdkami Michalin.

Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki, jednak jak sam przyznaje największą radość sprawiało mu gotowanie dla samego mistrza Alberta Roux, który zawsze podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy.


Po powrocie do Polski Rafał Borys został szefem kuchni w restauracji Mosaiq. Do jego głównych obowiązków należy tu m.in. koordynowanie  całokształtu pracy zespołu kucharzy, kontakty z dostawcami oraz współtworzenie menu.


Koncepcję nowych dań opracowuje wraz z właścicielką restauracji Panią Dagmarą Krzeczkowską.

Ich współpraca jest możliwa głównie dzięki wspólnej idei perfekcyjnego gotowania oraz wizji kuchni wyrafinowanej, nowoczesnej, a jednocześnie wyrosłej na najlepszych tradycjach – bez mrożonek, chemikaliów i ulepszaczy.


Tworzą kuchnię, w której smak - podkreślony delikatnie świeżymi ziołami - broni się sam, bez dodatkowych dressingów, tłuszczu czy soli.


Specjalnością Rafała Borysa są perfekcyjnie dobrane do dań sosy oraz przygotowywane nawet kilkadziesiąt godzin mięsa oraz ryby. Prywatnie i zawodowo najbardziej ceni sobie kuchnię francuską.


Pieczony comber jagnięcy z puree z zielonego groszku i mięty, rouillettes z duszonej łopatki jagnięcej i ziemniaczanymi dauphinios oraz płaty śledzia bałtyckiego podawane na duszonych w porze ziemniakach z gęstym sosem jabłkowo – szalotkowym
, to jego popisowe dania. 


 

Restauracja Mosaiq
ul. Świętego Mikołaja 12
50-125 Wrocław
tel: 71 798 35 11
e-mail: info@mosaiq.pl
www.mosaiq.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000