Zwycięzca Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2019.
Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2007 roku u boku szefa kuchni Piotra Sabali.
Najważniejsze doświadczenie na mojej kulinarnej drodze to udział w konkursach kulinarnych, w których stanąłem na podium, dzięki czemu mam możliwość wystąpienia w Kulinarnym Pucharze Polski 2019.
Mój autorytet kulinarny to Sergio Herman, holenderski szef kuchni, zdobywca trzech gwiazdek Michelin. Podziwiam go za skromność, dokładność, jak również za prostotę w serwowanych daniach.
W mojej kuchni nigdy nie będę się zatrzymywać i mówić ,,stop”. Każdy dzień przynosi mi nowe pomysły, nowe ciekawe połączenia produktów i smaków, by skomponować ciekawe danie. Nie będę stosować nigdy drogi na skróty, by nie zabrakło uśmiechu, radości i zadowolenia gości, którzy mają okazję spróbować potraw wychodzących spod mojej ręki.
Chciałbym spróbować dań, które wyszły spod ręki szefów kuchni takich jak Sergio Herman oraz Grant Achatz.
Idealny deser na letnie dni to delikatne ciasto z beskidzkimi jagodami z delikatnymi, śmietankowymi lodami i sosem na bazie mleka kokosowego, żółtek i koniaku.
Kulinarne inspiracje w książkach, Internecie, a czasem na zwykłym spacerze. W ciszy i spokoju potrafią przyjść nowe ciekawe pomysły na dobre danie.
Lubię moją pracę, ponieważ mogę robić to, co tak naprawdę lubię, czyli gotować, rozwijać się, sprawdzać samego siebie, tworzyć komponować nowe dania i patrzeć na zadowolenie gości. Lubię to co robię, a moim zdaniem, nie ma nic gorszego jak robienie czegoś czego się nie lubi.
Jeśli ktoś myśli poważnie o karierze w gastronomii, to musi poświecić się swojej pracy, mocno zaangażować się pochłaniając wiedzę od szefów kuchni i pamiętając o tym, że uczymy się całe życie. Trzeb pamiętać o pokorze, liczyć się ze zdaniem innych i być gotowym na stres.
Gdybym gościł na obiedzie Radę Programową Kulinarnego Pucharu Polski zaserwowałbym dania kuchni polskiej. Na przystawkę podałbym
policzki wieprzowe i grasicę z kurkami, pieczonym porem, esencją z pietruszki i kwaśną śmietaną. Na drugie danie przygotowałbym comber jagnięcy oraz zioła łąkowe, botwinę, sos sosnowy, młodą marchew i konfitura z dymki.
Moje największe marzenie to stanąć na podium Kulinarnego Pucharu Polski 2019 i rozwijać się dalej, by kiedyś być dobrym szefem kuchni.
Dobrą praktyką w kuchni jest pójście na głęboką wodę. Trzeba też mieć dużo chęci, zaangażowania i wiary w siebie oraz dobrego nauczyciela, dzięki któremu można wiele się nauczyć.
Jeśli stanę na podium Kulinarnego Pucharu Polski, to spełni się jedno z moich marzeń. Będzie to dla mnie duże wyróżnienie i przypieczętuje w jakiś sposób moje osiągnięcia w konkursach kulinarnych, w których miałem okazje brać udział.
W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Grzegorzem Adamarkiem którego poznałem na konkursach kulinarnych. Połączyliśmy nasze siły czego efektem był wspólny udział w konkursie „Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra” i zajęcie w nim pierwszego miejsca oraz zdobycie nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski. Podczas drugiego konkursu, Festiwalu Kuchni Dworskiej, również udało się stanąć na pierwszym miejscu, więc mam nadzieję, że nasza współpraca oraz zaangażowanie pozwoli nam stanąć na podium KPP.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.