Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Jak rozmawiać z pracownikami w dobie kryzysu w restauracji?


Moment, w jakim obecnie jesteśmy, trudno nazwać tylko kryzysem. Szybkość, w jakiej nasz świat się zmienił jest nieprawdopodobna. W jednym momencie jeden mały koronawirus przewrócił wszystko o 180 stopni. Wielu menedżerów i właścicieli stanęło przed ogromnym wyzwaniem związanym z poszukiwaniem ratunku dla własnego biznesu.

Jednym z tych obszarów jest zarządzanie zespołem, a w szczególności komunikacja trudnych decyzji. W związku z tym, że sytuacja jest nowa dla wszystkich i nie mamy przykładów, do których można się odnieść, według mojej wiedzy odpowiedzialnym krokiem jest poszukiwanie rozwiązań opartych na zasadzie wygrana-wygrana. Wielu sceptyków odpowie, że ten model nie zadziała skutecznie. Moje doświadczenie podpowiada mi jednak, że warto próbować. Jestem przekonany, że tak samo zespołowi, jak i kierownictwu zależy na pracy i powrocie do codziennych obowiązków.
 


Moją propozycję rozmowy z zespołem przedstawiam poniżej.

1. Odsłoń swoje intencje, pokaż ludzką twarz szefa i powiedz o swoich odczuciach
Ważne jest, aby już w pierwszych zdaniach przekazać pracownikom w jakim celu zostali zaproszeni do rozmowy. W innym przypadku jest ryzyko, że ulegną projekcji przypisując swojemu szefowi złe intencje.

Przykład:
- Moi drodzy zaprosiłem Was, żeby zakomunikować Wam trudną dla mnie decyzję.
- Jest mi niezmiernie przykro, postanowiłem…….
- Pracujemy już ze sobą tyle lat i tym bardziej nie jest to łatwe dla mnie, jednak……

2. Przekaż konkrety i uzasadnij swoją decyzję
Konkretna sytuacja, w jakiej obecnie jesteśmy jest czytelna dla wszystkich i nie wymaga szczegółowego wyjaśniania. Jednak mimo wszystko warto opowiedzieć, w jakiej kondycji obecnie znajduje się firma. Jakie mogą być konsekwencje. Lepsze są jakiekolwiek informacje niż ich brak.

Przykład:
- Postanowiłem (ja), że……….
- Swoją decyzję motywuję faktem……….

 3. Obrona decyzji „zdartą płytą”
Jednym z narzędzi szefa jest „zdarta płyta” (autor M. Smith), która ma pomóc w obronie trudnej decyzji. Może się zdarzyć, że niektórzy pracownicy będą chcieli podważyć decyzję szefa, podając swoje kontrargumenty. W obecnej sytuacji każdy będzie chciał bronić swojej racji i dlatego asertywna odmowa pomaga w utrzymaniu decyzji w mocy. Poszukiwanie innych rozwiązań i uczenie odpowiedzialności jest  późniejszym etapem rozmowy.               

Przykład
a) Na początku powiedz:
- Rozumiem Waszą złość/ Ja słyszę, co do mnie mówicie/Postanowiłem rozwiązać umowę …

b) Potem:
- Swojej decyzji nie zmienię/ Przemyślałem to wcześniej i nie zmienię decyzji

4. Zakończenie spotkania lub zaproszenie do poszukiwania rozwiązań przydatnych do zastosowania w nowej rzeczywistości
Na tym etapie zachęcam, aby zaprosić pracowników do poszukiwania nowych działań w obecnej sytuacji. Dzięki temu szef uczy odpowiedzialności i ponoszenia konsekwencji za ich wprowadzenie. Zwykle, szefowie sami decydowali o podjętych krokach. W tym modelu istotne jest, aby pracownicy również poszukali rozwiązań opartych o  zasadę wygrana-wygrana  

Przykład:
Jakie proponujecie rozwiązania
Jak możemy poprawić/zwiększyć/zmniejszyć……..
Co możemy zrobić, aby…….
Co możemy zrobić lepiej ….
Jak możemy usprawnić…….
Dlaczego chcemy………

5. Zbierz propozycje, poszukaj korzyści, zagrożeń i opracujcie wspólnie plan
Każdy, nawet najbardziej abstrakcyjny pomysł, powinien być poddany wspólnej analizie. Ważne, aby lider (szef, kierownik) dbał o to, żeby nikt nie wyśmiewał pomysłów innych kolegów. Moja propozycja analizy pomysłów opiera się na trzech krokach:
a) Korzyści – co dzięki temu osiągniemy
b) Zagrożenia – jakie poniesiemy straty
c) Plan – konkretne kroki do wprowadzenia.

6. Bieżąca analiza wprowadzonych planów
Podczas realizacji konkretnych działań należy stale monitorować postępy. Zwykle wiele pomysłów wymaga modyfikacji i usprawnień.  Niezależnie od tego, należy stale komunikować się z zespołem, pytając ich o postępy. 

Liczę, że powyższe punkty będą służy liderom w trudnym dla wszystkich czasie, kiedy restauracje i hotele są zamknięte i faktycznie nasza praca ogranicza się do utrzymania firmy na powierzchni. Mimo wszystko wierzę, że razem to przetrwamy i wyciągniemy lekcję na przyszłość. Jestem przekonany, że obecna sytuacja wzmocni nas, nasze zespoły i poprawi jakość oferowanych przez nas usług dzięki angażowaniu wszystkich pracowników w jego rozwój.

Do zobaczenia w lepszych czasach!
 
 
 
Więcej informacji na www.apgih.pl/vademecum
 

Akademia Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich
ul. Puławska 38
05-500 Piaseczno
tel.: 601 788 865
tel.: 22 243 40 99
e-mail: kontakt@apgih.pl
www.apgih.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000