Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Elmak
Hello Coffee
Belgium`s Best
Iglotex
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Grzegorz Adamarek - finalista KPP 2019


Miejsce w finale zdobył dzięki wyjątkowym daniom z jesiotra.
 


Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2006 roku, z którą jestem związany już 13 lat. Swoje pierwsze kroki stawiałem w rzeszowskich restauracjach, gdzie z roku na rok czułem, że czegoś mi brak. Dopiero w 2014 roku, u boku Rafał Grodzieńskiego, a potem Michała Kuduka, zacząłem próbować swoich sił w konkursach kulinarnych takich jak:
  •     Kuchnia grecka
  •     Expo Sweet 2017
  •     Pomorskie Potyczki Kulinarne
  •     Pstrąg w Pieninach
  •     Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
  •     Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra
  •     International CHEF Culinary Cup
  •     Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej.
Najważniejsze doświadczenie na mojej kulinarnej drodze to start w Kulinarnym Pucharze Polski, w którym brałem udział dwukrotnie. Nabyłem tam inspiracji i wskazówek do następnego startu, który odbędzie się w tym roku.

Mój autorytet kulinarny to Antony Bourdain. Jego podróże kulinarne i podejście z wielką miłością i szacunkiem do produktu zawsze napełniały mnie aspiracjami, aby piąć się wyżej w swej karierze, a poczucie humoru i dystans do życia chwytały mnie za serce.

W mojej kuchni nigdy nie popadam w rutynę. Zawsze staram się planować pracę tak, aby dawała mi satysfakcję. Staram się nie stosować ,,skrótów” i zawsze skrupulatnie, krok po kroku, dopracowuję każdą recepturę. W mojej kuchni nie może zabraknąć pomysłów na każdy dzień.

Chciałbym spróbować dań, które wyszły spod ręki Massimo Bottura. Jego doświadczenie i osobowość zawsze mnie ciekawiła. Kuchnia włoska w niesamowitym wydaniu, pachnąca i pełna niezapomnianych smaków.

Idealny deser na letnie dni to serniczek z podkarpackiej ricotty zagrodowej z galaretką jagodową, lodami z czarnego bzu i oliwą aloesową.

Kulinarne inspiracje odnajduję w starych, zapomnianych przepisach, a także podczas konkursów kulinarnych. Staram się również czerpać pomysły z doświadczenia znanych szefów kuchni.

Lubię moją pracę, ponieważ pozwala mi rozwinąć skrzydła i poddać się tworzeniu nowych i przemyślanych propozycji dań dla gości naszej restauracji.

Jeśli ktoś myśli poważnie o karierze w gastronomii, to powinien pamiętać o codziennym zaangażowaniu w swoją pasję, liczyć się ze zdaniem innych i szanować ich opinię. Trzeba też być gotowym na nowe wyzwania kulinarne i kolejne dni ciężkiej pracy kucharza.

Gdybym gościł na obiedzie Radę Programową Kulinarnego Pucharu Polski to chciałbym pokazać moją kuchnie regionalną, potrawy z serca Bieszczad i kresów łemkowskich. Na przystawkę podałbym ,,fuczki”, czyli placuszki z kapusty kiszonej z czosnkiem niedźwiedzim oraz sosem z borowika sosnowego na bazie białego wina z lokalnej winnicy. Drugie danie, które bym przygotował, to comber z jelenia z proziakiem i konfiturą z derenia na puree z wędzonej słoniny i piklowanym korzeniem selera, oraz sosem z młodej pokrzywy.

Moje największe marzenie to otwarcie własnej restauracji, z dobrym winem i produktami dobrej jakości w nowoczesnym wydaniu

Dobrą praktyką w kuchni przede wszystkim jest spokój ducha i opanowanie nie możemy tez zapomnieć o perfekcji na talerzu trzeba również pamiętać o zrozumieniu drugiego człowieka, przecież to nasza druga rodzina

Jeśli stanę na podium Kulinarnego Pucharu Polski to będzie dla mnie najważniejsze wyróżnienie za mój trud i zaangażowanie w przygotowaniach do konkursu i radość moich najbliższych, którzy zawsze mnie wspierają.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Janem Cupem, którego poznałem na konkursie kulinarnym. Mam nadzieję, że nasze wspólne zaangażowanie w przygotowania przyniesie nam satysfakcję i pozwoli skutecznie walczyć o miano najlepszych.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Ch?odnictwo Przemys?owe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Debic Cukiernia M&K Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wod? Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet ? sprzeda? hurtowa sztu?ców Hello Coffee POSbistro Steinberg Gastromedia Mazowiecka Grupa Szkoleniowo ? Doradcza
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj si? |  Klub Gastrony |  Bezp?atne konto |  Bezp?atny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000