Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Marcin Soból
Dawid Wojciechowsk...
Bartosz Peter
Paweł Salamon
Piotr Kuzdro
Kamil Tłuczek
Ramón Roteta
Michał Kozłowski
Bartosz Fabiś
Piotr Kamieniczny ...
Monika Ignaciuk bę...
Dariusz Osika
Grzegorz Adamarek
Jaroslav Orsevski
Adriana Wójcikowsk...
Grzegorz Bucki
Jędrzej Matyśkiewi...
Marcin Borowczyk
Katarzyna Kaczmarc...
Piotr Huszcz
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Belfood
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Grzegorz Adamarek - finalista KPP 2018


W kuchni polskiej najbardziej ceni dobrą dziczyznę i zapach jałowca.
 

Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2012 roku, z którą jestem już związany 12 lat. Swoje pierwsze kroki stawiałem w rzeszowskich restauracjach, gdzie z roku na rok czułem, że czegoś mi brakuje. Dopiero w 2014 roku zacząłem próbować sił w profesjonalnych konkursach kulinarnych takich jak:
  •     Kuchnia grecka
  •     Expo Sweet 2017
  •     Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
  •     Pstrąg w Pieninach
  •     Pomorskie potyczki kulinarne
  •     Narol Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro 2017
  •     Kulinarny Puchar Polski 2017
  •     Nestle Chef Culinary Cup 2018.
Kluczową rolę w moim rozwoju zawodowym odegrała praca w hotelu Blue Diamond Active Spa. Miałem przyjemność szlifować swoją pasję, jaką jest gotowanie, u znakomitych szefów kuchni tj, pod okiem Rafała Godziemskiego czy też Michała Kuduka. Jeśli chodzi o rozpalenie jej we mnie, był to mój rodzinny dom, w którym do dziś unosi się aromatyczny zapach pieczeni, czy też pieczonej kruszonki z jabłkami.

W zawodzie kucharza najbardziej cenię: estetykę - to dzięki niej mogę wystartować w tak prestiżowym konkursie, jakimi jest Kulinarny Puchar Polski, wytrwałość, dzięki której marzenia stały się rzeczywistością i dobry smak - bez niego gotowanie nie ma sensu, a doprowadzanie dań pod tym względem prowadzi mnie do doskonałości.

W sytuacjach kryzysowych w kuchni stawiam na opanowanie i stanowczość. Szybkie zgaszenie pożaru to moja domena. Warto wspomnieć, że kuchnia to ludzie, a czasem niełatwo o pomyłkę. Wówczas trzeba reagować szybko i słusznie, a tu przemawia doświadczenie, jakie zdobyłem przez lata ciężkiej pracy.

W pracy kucharza najważniejsze są
zamiłowanie do produktów i chęć kontaktu z ludźmi, bo przecież bez  ich pomocy ciężko osiągnąć obrany cel na ścieżce zawodowej.

O sukcesie kucharza świadczy uśmiech i zadowolenie każdego gościa. To dla nich wkładamy swój codzienny trud choćby w przygotowaniu serwisu,  aż do najdrobniejszych szczegółów wydawanego talerza.

W mojej kuchni nie brakuje nigdy odrobiny kawy i żartu, lecz jest też dyscyplina i dążenie do perfekcji - na tym filarze opieram cały swój świat, czyli gotowanie.

Chciałbym przygotować kolację dla mojego syna. Jest całą moją dumą, to jemu uchyliłbym nieba, lecz jeśli chodzi o posiłek hmm… myślę, że pachnące racuszki z jabłkami, dżem jagodowy i razem utartym cukrem pudrem to byłoby coś, co uczyniłoby na naszych twarzach piękny uśmiech i radość rozpalone więzią, jaka nas łączy.

W kuchni polskiej najbardziej cenię dobrą dziczyznę, zapach jałowca czy też polskiego rumianego  pomidora, ale największą jej cechą są oczywiste i złożone smaki, bez których czułbym się niespełniony.

Mam zawsze apetyt na zabielaną zupę pomidorową z lanym ciastem mojej mamy. Następne co przychodzi mi na myśl, to kawałek różowego mięsa zanurzonego w ciemnym sosie, z kawałkiem pieczonego chleba, który wypiekam w mojej kuchni. Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ zazwyczaj kochamy celebrować każdy pyszny posiłek.

Ostatnio moją inspiracją na świecie była Francja, mnogość małych restauracji z piękną wielopokoleniową tradycją. Zatrzymałem się na chwilę w codziennym pędzie życia i pomyślałem A może by tak wrócić do tradycji?. Jak dobrze wiemy kuchnia francuska jest matką wybitnych szefów kuchni czy też cukierników. Dobrze dobrany produkt i perfekcjonizm w jego przygotowaniu to coś do czego dążę, więc myślę, że Francja to właśnie to.

Gdy mówię porzeczki myślę rodzinny dom, a w nim lodówka z dobrze schłodzonym kompotem, który jest ambrozją w upalne dni, czy też dżem mojej mamy - jest świetną kucharką. To ona nauczyła mnie tego co najlepsze. Do dziś odtwarzam smak dzieciństwa w moich daniach.

W dniach 2-3 października będę walczył o podium, które jest moim następnym marzeniem w mojej karierze zawodowej, jak i w życiu osobistym. Pozwoliłoby to rozwinąć skrzydła i dodałoby energii przed kolejnym wyzwaniem. Każdy z uczestników wkłada mnóstwo siebie w przygotowania, a wartości jakiej dodałaby mi wysoka pozycja w klasyfikacji napełniłaby mnie szczęściem i ogromną euforią

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Dariuszem Osiką.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Gorbi M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Menos Werner & Mertz EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Watersystem
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000