Dawid Konior o sobie:
Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2012 roku zaraz po zakończeniu szkoły. Moim pierwszym miejscem pracy była restauracja Nowy Świat w Bielsko-Białej.
Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej był pierwszy zwycięski konkurs dla profesjonalistów w 2013 roku i nominacja do KPP 2013.
Inspirację do gotowania czerpię z zagranicznych książek wielu znanych szefów kuchni oraz natury i tego co mnie otacza.
Budowanie dania zaczynam od poznania składnika głównego skąd pochodzi, jak się zachowuje przy danej obróbce i z czym najlepiej się komponuje na talerzu.
W pracy motywuje mnie chęć bycia coraz lepszym w tym co robię.
Najbardziej lubię przyrządzać dania, w których pierwsze skrzypce odgrywa mięso.
Moje popisowe danie to suszony schab z marynowanymi warzywami oraz majonezem z czosnku niedźwiedziego.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez przypraw.
Chciałbym poznać kuchnię włoską u samego źródła i tamtejsze produkty.
Nie lubię smaku gorzkiego.
Mój największy sukces zawodowy to I m-ce na VI Festiwalu Borów Dolnośląskich
Ale Pasztet
Za 5 lat chciałbym wyjechać i pracować na statkach.
W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie dobra muzyka.
Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Tajlandię ze względu na możliwość poznania tamtejszej kuchni oraz wspaniałe miejsce do odpoczynku i relaksu.
W dniach 26-27 września będę starał się wraz z partnerem zaskoczyć sędziów i pokazać się z jak najlepszej strony.
W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Bartoszem Puchałką.