Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Marcin Soból
Dawid Wojciechowsk...
Bartosz Peter
Paweł Salamon
Piotr Kuzdro
Kamil Tłuczek
Ramón Roteta
Michał Kozłowski
Bartosz Fabiś
Piotr Kamieniczny ...
Monika Ignaciuk bę...
Dariusz Osika
Grzegorz Adamarek
Jaroslav Orsevski
Adriana Wójcikowsk...
Grzegorz Bucki
Jędrzej Matyśkiewi...
Marcin Borowczyk
Katarzyna Kaczmarc...
Piotr Huszcz
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Christoph Dilger - manager ds. rozwoju produktu w firmie RATIONAL


Jak sam mówi, szukał miejsca, w którym będzie mógł połączyć swoją wiedzę w obszarze biznesowym z umiejętnościami i pasją do gotowania. Odnalazł je w firmie RATIONAL. Dziś opowiada nam o swojej karierze i nowych rozwiązaniach opracowanych przez RATIONAL.

Gastrona.pl – Kiedy rozpoczęła się Twoja przygoda z gotowaniem  i w jaki sposób trafiłeś do firmy RATIONAL?

Christoph Dilger – Wiąże się to z miejscem, w którym dorastałem. Moi rodzice prowadzą hotel i restaurację. To właśnie w tym otoczeniu spędziłem dzieciństwo, obserwując na co dzień pracę w kuchni. Moja kariera zawodowa przebiegała różnie. Miałem własny biznes. Pracowałem również dla firmy Class, ale w pewnym momencie zdecydowałem o powrocie do branży gastronomicznej. W międzyczasie, zrobiłem studia biznesowe. Zastanawiałem się, gdzie najlepiej mógłbym połączyć swoją wiedzę, również w obszarze biznesowym, z umiejętnościami i pasją do gotowania. I właśnie odpowiedzią na to była firma RATIONAL, w której jestem do dziś.
 
Gastrona.pl – Jakie stanowisko zajmujesz w koncernie?
 
Christoph – W firmie RATIONAL pracuję od początku 2011 roku. Jestem członkiem ekipy marketingowej. Jako manager produktów zajmuję się ich rozwojem. Wspólnie z kolegą - Gerhardem Kramerem, mamy w opiece projektantów, którzy opracowują urządzenia w oparciu o technologie RATIONAL na całym świecie. Właśnie kontakty z tą grupą są moim podstawowym zadaniem. Jednocześnie będąc w dziale marketingu, zajmuję się szkoleniem szefów kuchni w poszczególnych krajach - w Polsce co roku takie szkolenie przechodzi zespół 11-stu szefów kuchni.
 
Gastrona.pl –  Wspomniałeś, że w roku 2011, rozpoczynając pracę w firmie RATIONAL, powróciłeś do swojej pasji, czyli do gotowania. Jak Ci się pracuje na urządzeniach tej marki?
 
Christoph –  (śmiech) Trudno byłoby udzielić innej odpowiedzi, jak tylko takiej, że bardzo dobrze. Podstawą tego są nie tylko moje doświadczenia w zakresie pracy w kuchni. Spotkania z kolegami z branży, którzy pracują w różnych krajach, jak i spotkania z klientami pracującymi na technologii konwekcyjno-parowej RATIONAL, utwierdzają mnie w przekonaniu, że jest to najlepsze rozwiązanie. Gdybym dzisiaj prowadził swój własny biznes gastronomiczny, na pewno długo bym się nie zastanawiał. Wybrałbym technologię i produkty firmy RATIONAL.
Gastrona.pl – Potwierdza to tylko fakt, że RATIONAL produkuje jedne z najlepszych urządzeń na świecie. Czy są już jakieś informacje na temat nowych rozwiązań opracowywanych przez firmę?

Christoph – Jestem przekonany, że 40 lat historii RATIONAL, jako twórcy technologii konwekcyjno-parowej, to wciąż niekończące się podążanie drogą innowacji. Z pewnością może się wydawać, że już więcej nie będziemy w stanie osiągnąć, ale tak nie jest. 90 osób pracujących w Landsberg, w naszej fabryce - technologów żywienia, inżynierów, projektantów, marketingowców, codziennie pracuje nad tym, żeby ulepszyć nasze urządzenia. Ciągle szukamy rozwiązań, które będą odpowiedzią na potrzeby płynące do nas z rynku czy od naszych klientów. Sprzedając rocznie ponad 60 tys. urządzeń, odbieramy od nich sygnały zadowolenia, jak również sygnały dalszych oczekiwań. Dlatego też, trudno jest mi dzisiaj powiedzieć, w którą stronę idą kolejne rozwiązania. Natomiast, możecie być Państwo pewni, że niedługo RATIONAL znowu czymś zaskoczy.
Gastrona.pl – Posiadasz olbrzymie doświadczenie zarówno w zakresie gastronomii, jak i biznesu. Na pewno z uwagą obserwujesz to, co dzieje się w lokalach gastronomicznych na całym świecie. Czy możesz już teraz wskazać kierunek, w którym zmierzają profesjonalne kuchnie?

Christoph – W przyszłości będziemy obserwowali przede wszystkim zmniejszenie liczby pracowników w lokalach. Będziemy mieli również do czynienia z mniej wyedukowanym personelem, który będzie musiał obsługiwać kuchnię. W związku z tym, wszyscy producenci z branży HoReCa powinni starać się dopasować swoje urządzenia do skutków tego zjawiska. Kolejnym elementem, który na pewno pojawi się w niedalekiej przyszłości jest kwestia rosnących kosztów energii elektrycznej i wody oraz dążenie do zmniejszenia zużycia tych czynników.
Gastrona.pl – W trakcie dzisiejszej konferencji firmy RATIONAL dla projektantów widać było, że to co robisz, przynosi Ci dużą satysfakcję. Gdybyś otrzymał zaproszenie, żeby zasiąść w jury takiego konkursu jak np. Master Chef, czy przyjąłbyś tę propozycję?

Christoph – Dziękuję za komplement. Z pewnością taki dzień jak dzisiaj nie zdarza się często, ale na pewno byłem niesiony atmosferą i tym, że opowiadałem o urządzeniu, które dobrze znam, któremu ufam, które podobnie jak ja, dotrzymuje składanych obietnic. Bycie jurorem w konkursie kulinarnym to zupełnie inne wyzwanie. Trudno jest mi dzisiaj powiedzieć, czy byłbym gotowy temu podołać. Na razie to co robię, sprawia mi dużą przyjemność.

Gastrona.pl – Jesteśmy dzisiaj w wyjątkowym miejscu - w Centrum Konferencyjnym Legii Warszawa. Jesteś z Bawarii, z pewnością interesujesz się piłką nożną. Której drużynie kibicujesz? Bayernowi Monachium?

Christoph –  Oczywiście. Ostatniego wieczoru siedziałem jak dziecko przed choinką i czekałem na to, co wydarzy się na boisku. Na szczęście Bayern wygrał. A teraz czekam na Roberta Lewandowskiego grającego w  Bayernie Monachium.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Werner & Mertz Krosno EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Artek Watersystem Barson
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000