Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
07.12.2022
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski będą bronić tytułu „Najlepszego z Najlepszych”


Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski trzy lata musieli czekać na obronę tytułu „Najlepszego z Najlepszych” w Kulinarnym Pucharze Polski. Co zmieniło się przez ten czas w zawodowym życiu zwycięskiego duetu z roku 2019 r. Czy czują presję? Co sądzą o niezwykłym pomyśle na tegoroczne składniki? I dlaczego mówią o swoim „ostatnim tańcu”.
 
fot. Agata Kochanek / Freshmag

 
W tym roku bronicie tytułu w Kulinarnym Pucharze Polski. Jak widzicie swoje szanse na tle konkurencji?

Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski: Podobnie jak na każdym konkursie. Staramy się bardziej skupić na tym, co my przygotujemy, a nie co przygotuje reszta uczestników. Aczkolwiek jak przy każdym KPP szanujemy każdą ze startujących ekip. Każdy z nas ma równe szanse: bez znaczenia, czy są to starzy weterani, czy ktoś całkiem nowy w świecie konkursów. Wygra ten, kto popełni mniej błędów. A tego życzymy każdemu.
Czy czujecie większą presję przez to, że już raz wygraliście ten konkurs?

Presja już dawno minęła, po roku 2019, kiedy to byliśmy naprawdę zdeterminowani by wygrać. Dzisiaj podchodzimy do tego jak do zdrowej rywalizacji. Fajnie będzie znowu „pogotować” na KPP i w sumie to nas skłoniło do ponownego startu. Najważniejsze to wykonać założony plan i przy tym dobrze się bawić.
 
Jak się zmieniło wasze życie zawodowe po tym zwycięstwie?

Diametralnie nie miało to większego wpływu na nasze życie. Praca na kuchni i gotowanie w konkursach kulinarnych to dwa różne światy. Aktualnie pracujemy jako szefowie kuchni w prestiżowej poznańskiej restauracji (Port Sołacz – przyp. red.), co można nazwać owocem ciężkiej pracy, zarówno zawodowej, jak i konkursowej.
 
W tym roku pomysł na składniki jest dość nowatorski. Co o nim sądzicie?

Temat dość obszerny, fajny pomysł na wykorzystanie żywiołów jako wskazówki. Każdy z nas może ponieść się fantazji i ma pełną swobodę ruchu w doborze składników. Zapewne będzie bardzo kreatywnie. Sami jesteśmy ciekawi jak konkurencja podejdzie do tematu i co każdy z nas wymyśli.

Pracujecie jako duet. Ułatwia wam to czy utrudnia codzienną pracę? Czy to jeden wymyśla przystawkę, a drugi danie główne? A może przerzucacie się pomysłami?

Współpracujemy w ducie już bardzo długo, dlatego rozumiemy się bardzo dobrze. Dogadujemy się w kuchni, na stanowisku konkursowym, jak i w życiu prywatnym. Oczywiście każdy ma jakieś własne pomysły na produkty, lecz finalnie dania wymyślamy razem i składamy to w sensowną i smaczną całość. Cały udział w konkursie to praca zespołowa, dlatego wszystkie decyzje podejmujemy wspólnie.

Gdzie zatem szukacie inspiracji i motywacji?
Inspiracji szukamy we własnych głowach, przeglądamy inne konkursy kulinarne, by podpatrzeć w jakim kierunku zmierza świat gastronomiczny oraz nowe trendy. Finalnie sklejamy wszystko w jedną całość i sami ubieramy w gotowy produkt.
 
Podobno start w we wrześniu to wasza ostatnia rywalizacja…

Na sam koniec chcielibyśmy podziękować wszystkim, którzy nas dzielnie wspierali przez te wiele lat startów w konkursach. Wspólnie podjęliśmy decyzje, że udział w Kulinarnym Pucharze Polski 2022 to tzw. ostatni taniec – pożegnanie się z Kulinarnym Pucharem Polski i przekazywanie zdobytej wiedzy innym. Udało się spełnić marzenie, czas na konkursową emeryturę.

Zmagania kucharzy w Kulinarnym Pucharze Polski będzie można podziwiać 26 i 27 września, podczas targów POLAGRA.
 
Więcej informacji na www.kulinarnypuchar.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast Belfood HAGEA
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000